Skip to content
Politică

EXCLUSIV Viitorul partidelor din România. Scenariile de lucru din PSD în epoca post- Ponta

Plecarea lui Victor Ponta din fruntea Partidului Social Democrat după 16 noimbrie pare iminentă, iar războiul din PSD pentru preluarea șefiei este din ce în ce mai accentuat. Deși Ponta a spus foarte clar că nu va accepta discuții privind predecesorul său până în momentul în care nu ajunge la Cotroceni și că cei care vor discuta acest subiect ar putea fi excluși din partid, în ultimele zile, primele semne ale războiului care se dă între social-democrați a luat amploare și în spațiul public.

”Am discutat cu colegii mei şi am spus că cel care până pe 16 noiembrie, în loc să se ocupe de campania prezidenţială, se ocupă de cine îmi ia mie locul, va pleca din partid a doua zi când aflăm acest lucru. E o înţelegere a noastră, a tuturor”, spunea Ponta în luna iunie la Orăștie.

Culmea este că primul semn de conflict din PSD a pornit chiar de la Orăștie, când Marian Vanghelie și Mihnea Costoiu s-au bătut, la propriu. Sursa nemulțumirii lui Marian Vanghelie ar fi fost faptul că Mihnea Costoiu vizează președinția organizației București, care este condusă în acest moment de Ecaterina Andronescu.

De fapt, războiul din PSD este unul între generații: generația baronilor cu vechime în PSD VS generația tinerilor ”deștepți”.

Baronii vechi în derivă, tinerii cu ochi albaștri pe cai mari. Cel puțin aparent

Generația ”greilor” din PSD este reprezentată de Marian Oprișan, Miron Mitrea, Nicușor Constantinescu, Adrian Duicu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Bunea Stancu, Ilie Sârbu, Marian Vanghelie, Gheorghe Nechita sau Petru Șerban Mihăilescu, toți cu probleme penale, unii în arest, alții foarte aproape de gratiile de la Rahova. Oricum ar fi, niciunul nu se simte prea bine când aude de procurori, justiție, DNA. Starea lor se va agrava subit dacă Ponta pierde prezidențialele.

Pe fondul tuturor acestor probleme pe care acești lideri vechi le au cu justiția, tinerii din PSD par să fie pe cai mari. Unii membri ai guvernului, controlând bugete de miliarde de euro, alții controlând imperii media, generația tânără pare aparent favorită să conducă PSD în epoca ce va urma după Victor Ponta.

Evident, condiția sine-qua-non este aceea ca liderul lor să ajungă la Cotroceni. Altfel, tinerii din PSD vor dispărea din ecuația puterii și vor reveni la activitățile lor de bază, care nu au legătură cu politica și jocurile de culise din acest partid. În acel moment, garda veche din PSD va defila în interiorul partidului, iar toții liderii din noua generație vor dispărea la fel de repede cum au apărut.

Liderul noii generații de tineri din PSD este puternicul om de afaceri Sebastian Ghiță. Acesta cunoaște extrem de bine regulile impuse de baronii PSD, ba mai mult are ”calitățile” pentru a deveni foarte curând șeful PSD.

Avantajul noii generații din PSD

Dacă Ponta ajunge la Cotroceni, generația tinerilor din PSD va conduce partidul prin exponentul lor, Sebastian Ghiță. Doar în acest fel, generația tânără poate exista și conta în ecuațiile puterii din PSD, după luna noiembrie.

Din numele ”greilor” social-democrați enumerați mai sus toți au probleme cu legea. Fie sunt urmăriți penal, fie în arest preventiv, fie numele lor apar în cele mai mari dosare de corupție, în timp ce ”băieții deștepți” din tabăra lui Ponta încearcă să păstreze distanța de procurori. Este avantaj incontestabil pentru aceștia, în contextul în care tot mai mulți baroni PSD au ”lipeala” la condamnări cu executare, în ultima perioadă. Dar totul depinde de Victor Ponta și câștigarea alegerilor prezidențiale. O victorie a acestuia va însemna și asigurarea unei victorii pentru generația noilor băieți deștepți în interiorul PSD. O înfrângere a lui Ponta în 16 noiembrie va însemna o revenire a baronilor la butoanele partidului și înlăturarea reprezentanților noi generații din PSD: ”Noi v-am lăsat în prima linie și ați pierdut alegerile” va fi explicația, cel mai probabil, de pe buzele vechilor baroni din PSD.

Victor Ponta dă frâu liber luptei din PSD pentru șefia partidului

Faptul că Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au anunțat tandemul cu care vor să candideze la șefia partidului, deși știau că în urma unei asemenea declarații ar putea fi excluși din partid, o putem vedea drept o confirmare că tinerii din PSD ar avea o șansă serioasă de a câștiga aceast război cu baronii social-democrați.

Faptul că Victor Ponta nu a ieșit cu nicio declarație publică după anunțul făcut de Ghiță, denotă că președintele PSD validează viitorul tandem de conducere. Și Gabriela Firea, apropiată și ea a lui Victor Ponta a declarat public că susține tandemul Ghiță-Dragnea.

Pe Ghiță și Ponta îi leagă o veche prietenie. Pasionat de baschet, Victor Ponta a asistat de mai multe ori, împreună cu Sebastian Ghiță, la meciurile echipei pe care acesta o patronează, Asesoft Ploiești.

Mai mult, cei doi și-au petrecut şi concedii împreună. În 2012 au fost în Dubai, iar revelionul şi l-au petrecut la Viena. După ce Victor Ponta a devenit preşedintele PSD, Sebastian Ghiţă a intrat rapid în politică şi, în urmă cu doi ani a devenit deputat PSD.

Poziționarea lui Ghiță în acest tandem nu este deloc întâmplătoare. Dată fiind istoria celor doi, în cazul în care Ponta ajunge la Cotroceni are siguranța că va lăsa partidul pe mâna unui om de încredere și care îi va respecta dorințele. După modelul Traian Băsescu. Ajuns șef al statului, Băsescu și-a impus timp de 10 ani în fruntea PDL oameni fideli, apropiați, care vor acționa după strategiile impuse de la Cotroceni.

Declarația fostului președinte Ion Iliescu conform căreia nu îl cunoaște pe Sebastian Ghiță, demonstrează că cel care face parte din noua gardă a PSD a preferat să aibă un low profile și să își asigure o funcție de conducere fără a ieși prea mult la înaintare.

Totuși, de ce credem că Dragnea nu va fi președinte al PSD?

  • Victor Ponta și-a dat aparent acceptul pentru tandemul Dragnea & Ghiță pentru a liniști mârâitul baronilor care se văd încolțiți de procurorii DNA. Observând că situația poate escalada și izbucni un război pentru putere între generațiile din PSD, actualul șef al PSD a mers pe soluția împăciuitoare, sugerând public că este de acord cu un tandem în care să fie reprezentați atât baronii locali, cât și generația noilor băieți deștepți din PSD.

Interesul unei bune colaborări între cele două generații este unul evident: odată armonizate și cu garanția că vor fi reprezentate la vârful PSD, Dragnea pe baroni și Ghiță pe tânara generație,  toți vor trage, cu motoarele supraturate, pentru candidatura lui Victor Ponta. O stare de aparentă armonie între vechea și noua gardă este singura șansă în care Ponta poate câștiga prezidențiale. Altfel, una din cele două tabere, în momentul în care se va simții nereprezentată, fie va depune armele, fie va reduce semnificativ turația în campania lui Ponta.

  • Ghiță este un adevărat cui în coasta lui Liviu Dragnea. Acceptând tacit numele lui Sebastian Ghiță în fruntea PSD, Victor Ponta încearcă să obișnuiască opinia publică și întreaga mass- media cu faptul că un personaj controversat și un om extrem de puternic om de afaceri, așa cum este Sebastian Ghiță, ar putea prelua partidul. Până la Congresul din februarie, despre tandemul Dragnea & Ghiță se va scrie atât de mult încât numele celui din urmă nu va mai părea o surpriză pentru nimeni, nici măcar pentru Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD care a precizat că nu îl cunoaște pe Sebastian Ghiță.
  • Pe fondul accelerării procesului privind referendumul din 2012, Liviu Dragnea ar putea să sufere diferite ”defecțiuni” și ar putea fi înlocuit în mod natural tocmai Sebastian Ghiță. În plus, așa numita ”cârtiță” a lui Dragnea din DNA, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, fost găsit vinovat de judecători pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Tribunalul a decis, în prima fază a procesului, condamnarea la 6 ani și 8 luni cu executare. Beneficiarul final, conform evz.ro, ar fi fost chiar Dragnea. Cel de-al doilea dosar, Manolachi a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda, cercetat pentru trafic de influenţă, privind organizarea unui flagrant de către direcţie. Manolachi a fost delegat de procurorii DNA, în noiembrie 2012, să facă verificări care vizau împrejurările în care au fost acordate de Primăria Alexandria contractele de achiziţie publică şi care a fost rolul societăţii Tel Drum SA.

Ce se întâmplă dacă Ponta pierde prezidențialele?

Chiar și în cazul în care prezidențiabilul PSD, Victor Ponta, pierde scrutinul din 16 noiembrie, acesta va rămâne cel mai puternic om din PSD. Va rămâne președinte al partidului pentru că niciunul din liderii PSD, nici măcăr din rândul celor care sunt pe poziții adverse cu actualul șef al partidului, nu vor să piardă guvernarea.

Baronii din PSD au oameni foarte bine poziționați în diferite companii de stat sau chiar în rândul secretarilor de stat și de aceea, cel mai probabil, se vor împăca cu ideea că au pierdut alegerile prezidențiale și se vor mobiliza în a păstra guvernarea și controlul asupra banilor publici. Orgolii și dorința de putere a diferitelor tabere din PSD sunt uriașe, dar până la urmă prezența la guvernare va fi elementul care va aduce unitatea între vechea gardă din PSD și generația tânără. Nimeni din PSD nu riscă să ajungă la mâna lui Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Tocmai din acest motiv și anume ”dulcea” guvernare, Ponta va rămâne atât în poziția de premier, cât și în cea de președinte al PSD, chiar dacă va pierde alegerile prezidențiale din această toamnă. Acest scenariu este valabil doar dacă UNPR-ul lui Gabriel Oprea nu se va abate de la drum și va trece de partea ACL.

2 comentarii la “EXCLUSIV Viitorul partidelor din România. Scenariile de lucru din PSD în epoca post- Ponta

  1. Le place , s-au nu le place unora–socul in PSD , s-a produs in momentul cand V PONTA , a fost ales ,presedintele partidului si a gestionat corect etapele pana acum . A reusit sa imbine experienta cu tineretea–oamenilor din partid . Nu cred ca sunt nemultumiri in partid—iar cazul –Geoana (pierde casa )—Marean (Gusa pierde si de data asta )– au ridicat steagul alb . Sa vedem ce va fi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *