Skip to content
Politică

Viitorul politicii românești: partidul anti sistem EXCLUSIV

Rezultatele alegerilor locale au avut un element surpriză din prisma celor care ocupă locul doi în topul preferințelor cetățenilor. Majoritatea românilor se așteptau la o victorie a PSD-ului, atât la Capitală, cât și la nivel național, iar marea surpriză nu vine neapărat din poziționarea lui Cătălin Predoiu pe locul al treilea, ci mai mult din scorul de trei ori mai mic decât al Gabrielei Firea și din procentele obținute de Nicușor Dan.

Mai mult decât atât, deși candidații USB la sectoare sunt niște oameni despre care nici presa, nici alegătorii nu știu mare lucru, aceștia i-au surclasat pe liberali.
Din șase sectoare, în trei dintre ele locul doi a fost câștigat fără drept de apel de partidul lui Nicușor Dan (sectorul 1 – Clotilde Armand, care în urma rezultatelor exit-poll se afla chiar pe prima poziție, sectorul 3 – Roxana Wring și sectorul 6 – Mihai Daneș). În plus, cel mai bun scor al PNL-ului în București a fost obținut de Ovidiu Alexandru Raețchi, însă acesta a fost singurul dintre candidații PNL care nu a avut contracandidat din partea USB.

Este evident că în acest tur se scrutin nu numai că s-a votat masiv anti PNL, dar electoratul de dreapta a transformat acest vor într-un vor politic în favoarea partidului lui Nicușor Dan. Așadar această performanță obținută de USB semnalează două aspecte care ar putea influența decisiv alegerile viitoare.

În primul rând s-a identificat forța pe care o are bazinul electoral neexploatat încă și anume electoratul din zonele metropolitane. Atât în alegerile prezidențiale din 2014, cât și acum, diferența a făcut-o zona urbană unde se află cei mai mulți votanți care nu își regăsesc opțiunea politică în actuala clasă politică și care votează mai degrabă emoțional decât în funcție de doctrina politică.

În al doilea rând, această mobilizare la vot în urma unor evenimente mai degrabă sociale decât politice favorizează apariția unui nou tip de partid politic, un partid anti-sistem. Prin comportamentul lui din ultimii ani, electoratul pretinde apariția de noi formațiuni politice care să se axeze mai puțin pe crearea unor lideri și mai mult pe un comportament politic de protest.

Concluzionând punem spune că viitorul politicii românești pare să fie apariția de partide de nișă, de tipul USB/USR (sau cum a fost în trecut PP-DD), partide al căror principal mesaj va fi poziționarea în opoziție față de partidele politice de tradiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *