PS News continuă seria interviurilor despre Viitorul UE. Periodic vă aducem în față europarlamentarii români aleși în noua legislatură și vă prezentăm planurile acestora în noul mandat.
Astăzi continuăm cu Daniel Buda, europarlamentar PNL din 2014. Acesta a vorbit de principalele două priorități pe care le are în noul mandat: politica agricolă comună și politica de coeziune.
PS News: Care sunt prioritățile dvs. în Parlamentul European în acest nou mandat?
Daniel Buda: Vorbim despre cele două mari regulamente care vin spre dezbatere și adoptare în Parlamentul European și aici mă refer la regulamentul privind politica agricolă comună, pe de o parte, și la regulamentul privind politica de coeziune pe de altă parte. Evident, este foarte important pentru mine să păstrez în noul regulament privind politica agricolă comună o finanțare adecvată pentru fermierii din România. În același timp, aceste finanțări pentru fermieri să nu fie dificil de accesat, în sensul de a nu avea parte de o birocrație excesivă pentru a avea acces la aceste subvenții, adică simplificarea PAC (politica agricolă comună).
În același timp, tot legat de ceea ce înseamnă această mare umbrelă a politicii agricole comune, discutăm de reguli simplificate pe ceea ce înseamnă utilizarea pesticidelor, sisteme de irigații, rotația culturilor, adică să punem la îndemâna fermierilor instrumente care să fie foarte ușoare în ceea ce înseamnă implementarea acestora în teren.
PS News: Dumneavoastră sunteți raportor și vicepreședinte în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală. Ce ne puteți spune despre activitatea dumneavoastră aici?
Daniel Buda: Sunt raportor pe un dosar foarte important – bunăstarea animalelor în timpul transportului. Practic este un subiect foarte complex. Se pune în discuție care ar trebui să fie condițiile pe care să le îndeplinească transportatorii atunci când transportă animalele. Pentru mine obiectivul principal este acela de a asigura pe de o parte condiții suficiente și adecvate animalelor să fie transportate, dar în același timp să nu coborâm atât de mult transportul astfel încât acesta să fie la niște standarde sau la niște costuri foarte mari care să facă această activitate ca fiind una neprofitabilă.
Fermierii depind foarte mult de transportul animalelor, inclusiv vii. Aici ne referim de pildă la transportul animalelor către statele terțe. România este o mare exportatoare de oi și de tăurași către țările arabe și atunci trebuie să ne asigurăm că acest transport poate să aibă loc.
În același timp, pe partea de politică de coeziune mă interesează ca finanțarea regiunilor să aibă mai departe același grad, spă spunem așa de adresabiltiate. În sensul în care regiunile să fie beneficiare ale acestor resurse financiare, deoarece aici la Bruxelles se vorbește despre o regândire a politicii de coeziune, în sensul unei alocări a banilor către guvernele statelor membre și nicidecum către regiuni, ceea ce în opinia mea, ar însemna o blocare a politici de coeziune. Ea nu ar mai corespunde exigențelor și modului în care a fost gândită de decidenții politici la momentul acela.
Este foarte important ca accesarea resurselor financiare să fie foarte ușoară și aici pentru că și aici ne confruntăm cu un grad de birocrație dar nu la nivel european, ci la nivel național. Aici ne interesează care sunt mecanismele prin care putem să impunem o limitare a creșterii gradului de birocrație la nivel național.
PS News: Pentru că ați adus în discuție acest nivel regional. Știm că în România, ca în majoritatea statelor, există diferențe între regiuni. Aveți un plan pentru suprimarea acestor decalaje?
Daniel Buda: Ne interesează să putem dezvolta toate regiunile din România la un nivel care să reprezinte un punct de atractivitate pentru ceea ce înseamnă nivel de trai. În același timp, ne interesează crearea unor mecanisme și premise pentru a avea locuri bine plătite pentru toți românii care sunt în țară, dar să fie atractive și pentru cei care sunt plecați. Pentru că degeaba ai un loc de muncă dacă el nu este bine plătit. Ne propunem ca prin pozițiile pe care le creăm prin politica de coeziune să putem pune la dispoziții condiții pentru firme, astfel încât să poată veni cu salarii atractive. Și, o noutate la nivel european, ceea ce înseamnă politica pentru creșterea gradului de accesibilitate la locuințe pentru populații. Săptămâna viitoare vom avea o dezbare la care voi interveni legată de locuințe. Acestea trebuie să fie la un preț accesibil pentru consumatori.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News