Skip to content
Societate

Vijeliile au luat loc caniculei. O furtună puternică a făcut ravagii în București și în județul Ilfov

b1.ro

O furtună puternică a izbucnit miercuri seara în București și județul Ilfov, după o zi cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Meteorologii emisseseră avertizări Cod portocaliu de averse și vijelii pentru Capitală și județul Ilfov, valabile până la ora 23.30.

Două persoane au fost rănite miercuri noapte după ce o antenă GSM înaltă de 7-8 etaje a căzut peste două locuinţe de pe calea Giuleşti, a anunţat ISUBIF. Una dintre victime, o femeie de 70 de ani, a fost transportată cu o autospecială SMURD la Spitalul Militar. A doua victimă, o femeie de 90 de ani, a fost transportată la o unitate medicală de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

O schelă s-a desprins parţial de pe faţada unei clădiri de pe Bulevardul I.C. Brătianu, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Potrivit sursei citate, traficul rutier a fost restricţionat în zonă. La faţa locului acţionează Detaşamentul Special de Salvatori, precizează ISUBIF.

Traficul a fost afectat atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt, în București, blocând circulația pe mai multe artere importante. Totodată, traficul aerian de la aeroportul Henri Coandă este afectat iar cel puțin un zbor care trebuia să ajungă la Otopeni va ateriza la Constanța.

A fost emis și un Ro-Alert în acest sens. Furtuna a venit la finalul unei zile caniculare, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Alertă de urgență severă. 28 iulie, ora 22:47. AVERTIZARE METEO COD PORTOCALIU – averse torențiale și descărcări electrice frecvente. Perioada de manifestare 28.07.2021, până la orele 23:30. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților”.

Mai multe linii de tramvai au fost blocate în Capitală din cauza vântului puternic care a doborât mai mulți copaci și a avariat rețeaua de contact.

Liniile 61, 66, 69 și 90 au fost blocate pe Calea Plevnei după ce un copac a fost pus la pământ, direct pe partea carosabilă.

Liniile 14, 55, 69, 70, 79, 85, 86 și 90, blocate pe Bd. Ferdinand, la Foișorul de Foc, în urma unei avarii în rețeaua de contact. A fost trimisă echipa de intervenție.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri seara noi atenţionări Cod galben de inundaţii pentru orele următoare, ce vizează judeţe din Transilvania şi Oltenia.

Potrivit hidrologilor, până joi la ora 02:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Feldioara – amonte S.H. Hoghiz, Homorodul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, şi Tazlău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scorţeni, judeţul Bacău.

Totodată, circulația a fost blocată din cauza efectelor fenomenelor meteo și pe o magistrală feroviară şi două drumuri naţionale, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.

Din cauza vijeliei din ultimele ore, două tronsoane de pe magistrala 400 sunt afectate, respectiv: la kilometrul feroviar 210+200 de metri, între staţiile CF Lunca Bradului şi Răstolniţa, judeţul Mureş, crengile unui copac au căzut pe locomotiva unui tren care circulă pe relaţia Miercurea Ciuc-Târgu Mureş. Nu sunt persoane rănite, însă circulaţia feroviară este oprită. La kilometrul feroviar 66+600 de metri, în staţia CF Băile Tuşnad, judeţul Harghita, s-a rupt firul de contact, astfel că traficul feroviar este blocat„, se precizează într-un comunicat al Centrului Infotrafic.

De asemenea, pe DN 67B Drăgăşani – Târgu Cărbuneşti, în zona comunei Măciuca din judeţul Vâlcea, un copac a căzut pe suprafaţa de rulare, blocând circulaţia în ambele sensuri. Evenimentul nu s-a soldat cu persoane rănite şi nici cu autovehicule avariate.

Traficul rutier a fost blocat şi pe DN 29D Botoşani – Ştefăneşti, în localitatea Stăuceni, unde din cauza vântului puternic doi stâlpi de iluminat public au căzut pe partea carosabilă. Nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *