Viktor Orbán, decorat de liderul separatist sârb bosniac, Milorad Dodik, aflat sub sancțiuni UE și SUA

Sursa: romania.europalibera.org

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, va fi decorat de liderul separatist sârbo-bosniac, în timpul unei vizite controversate a liderului maghiar în Bosnia-Herțegovina.

Liderul separatist Milorad Dodik i-a acordat și președintelui rus Vladimir Putin aceeași distincție anul trecut. Dodik conduce Republica Srpska, dominată de sârbi, una dintre cele două regiuni autonome care alcătuiesc Bosnia-Herțegovina.

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a fost sancționat de Statele Unite și Marea Britanie pentru eforturile sale de a submina acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului sângeros în care țara din Balcani a fost implicată în anii 1990.

Viktor Orbán este unul dintre aliații cheie ai lui Milorad Dodik și unul dintre puținii politicieni din state membre UE și NATO dispuși să se întâlnească cu el, scrie RFE/RL.

Cu o zi înainte, premierul maghiar s-a întâlnit cu alți oficiali bosniaci, inclusiv cu președinta Consiliului de Miniștri.

Vizita premierului maghiar vine după ce UE a decis luna trecută să deschidă discuții cu Bosnia-Herțegovina privind aderarea la bloc, dar au declarat că urmează „o muncă grea” pentru a avansa în procesul de aderare.

În același timp, Dodik a intrat recent în conflict direct cu Înaltul Reprezentant, Christian Schmidt, care a cerut Bosniei și Herțegovinei să schimbe legile electorale care să permită alegeri libere și să prevină fraudarea voturilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: