Viktor Orban, discurs cu înțepături pentru România și atacuri la UE, la Băile Tușnad

Viktor Orban
Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că MAE i-a trimis un document în care transmite „despre ce trebuie să vorbesc și despre ce nu trebuie să vorbesc”.

„Mi se spune să nu vorbim despre chestiile delicate, n-am să vorbesc despre ele”, a mai afirmat acesta. El de asemenea a declarat că Ungaria susține aderarea României la Schengen, notează digi24.ro.

“Am ajuns în siguranță aici. Luptăm pentru valorile creștine și noi trebuie să fim alături și avem nevoie de frații noștri ortodoxi români.  Mă întreb mereu ce ar trebui să vorbesc aici. În fiecare an primesc materiale auxiliare. MAE mi-a trimis un material și mi-a spus despre ce trebuie să vorbesc și despre ce nu trebuie să vorbesc. Mi se spune să nu vorbim despre chestiile delicate. Despre sensibilități, simboluri naționale. N-am să vorbesc despre ele, despre ce ar putea jigni românii. Nu vorbim despre drepturile colective ale minorităților. Nu o să vorbesc despre asta, dar consider că ele există. Se mai spune aici să nu vorbesc despre unități administrativ teritoriale care nu există. Nu știu la ce se referă, mă gândesc că la Ținutul Secuiesc, noi nu am spus vreodată că există”, a spus Orban.

El a precizat că în document se mai arată că ar trebui să “abordarea revizionistă și xenofobă a abordărilor despre migrație”.

“Ok. E o capsulă a timpului. Îmi aduc aminte de un banc. Deci despre asta n-am să vorbesc. Dar dacă am tot primit acest document, atunci ce recomandăm noi?  Păi în primul rând dacă vine președintele României în Ungaria și a primit invitație, nu o să îi spunem despre ce să vorbească și despre ce nu să vorbească. Ambiția cea mai mare a României, aderarea la Schengen, este susținută de Ungaria și un obiectiv principal este aderarea României la Schengen”.

Viktor Orban a menţionat şi o apropiere “de o coliziune cu China”.

“În ultimii 300 de ani au existat 16 cazuri în care pe lângă puterile mondiale s-a mai adăugat un câștigător. În 12 cazuri a fost prin război. Experiența ne arată că puterea mondială dominantă se vede mai bună decât e și provocatorului îi atribuie calități mai negative decât sunt în realitate.  Coliziunea între SUA și China este mult mai posibilă decât vedem noi. Vestea bună este că războiul nu e inevitabil. Trebuie să se găsească un nou echilibru. Noi nu jucăm în acest meci.  Să spun și despre UE. UE este anxioasă și se simte încolțită, are motive bune să se simtă așa. UE se vede bine. Este o uniune bogată care vede în jurul său o lume plină de temeri, o dezvoltare brutală și un consum fără precedent. Milioane vor să vină spre Europa și este un val pe care nu îl putem opri, va trece de Marea Mediterană”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: