Skip to content
Externe

Viktor Orban s-a întâlnit cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care ameninţă cu secesiunea

IBTimes UK

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit sâmbătă cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care a anunţat un plan secesionist pentru entitatea sârbă care împreună cu comunitatea musulmană şi croată formează Bosnia şi Herţegovina, informează EFE într-o corespondenţă din Zagreb.

”Suntem recunoscători pentru înţelegerea Ungariei faţă de Republika Srpska şi suntem întotdeauna aici pentru a-i primi pe bunii noştri prieteni”, a declarat Dodik, care în prezent este membrul sârb al preşedinţiei centrale a Bosniei şi Herţegovina, formată din trei membri, relatează agenţia de presă Tanjug.

La întâlnirea de două ore, care a fost anunţată ca fiind privată şi la care presa nu a fost invitată, a participat şi ministrul ungar de externe, Peter Sijarto.

Dodik a declarat, după întâlnire, că Republica Srpska şi Ungaria îşi continuă „cooperarea excelentă”.

Înainte de a se deplasa în entitatea sârbă din Bosnia, Orban s-a întâlnit cu înaltul reprezentant internaţional pentru Bosnia, germanul Christian Schmidt, transmite Agerpres.

Schmidt a avertizat în această săptămână că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare ameninţare existenţială” de la sfârşitul războiului civil din 1992-1995 dintre sârbi, croaţi şi musulmani, care s-a încheiat cu un acord de pace prin care Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome (Federaţia Bosnia şi Herţegovina şi Republika Srpska) sub un singur guvern şi instituţii centrale.

Dodik, care şi-a anunţat uneori intenţia de a-i scoate pe sârbi din statul comun, a lansat recent o nouă ofensivă secesionistă, ameninţând să retragă Republika Srpska din instituţiile centrale, precum armata şi sistemul judiciar.

Schmidt a avertizat că acest lucru ar încălca Constituţia şi Acordul de pace de la Dayton (1995) şi „ar echivala cu o secesiune fără a o proclama”.

Planurile lui Dodik ”pun în pericol pacea şi stabilitatea ţării şi a regiunii”, a declarat acesta în raportul său semestrial privind situaţia din ţară.

Un înalt reprezentant al SUA va sosi mâine în Bosnia pentru a discuta despre această criză, pe care Washingtonul o consideră, de asemenea, o „ameninţare existenţială” pentru stabilitatea regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *