Skip to content
Politică

Viktor Orban și Benjamin Netanyahu își intră în voie, evreii unguri strâmbă din nas EXCLUSIV

Taiwannews.com.tw

După o zi petrecută la Paris, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a plecat în mod controversat la Budapesta marți, 18 iulie, pentru o serie de întâlniri cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. El va rămâne în capitala Ungariei până joi, 20 iulie.

Netanyahu vizează stabilirea de noi legături cu Grupul de la Visegrad

Luni, Netanyahu a zburat în Ungaria, marcând prima vizită în această țară a unui prim-ministru israelian de la căderea comunismului. Legătura sa cu un guvern văzut de mulți drept aflându-se la limita antisemitismului a fost subiect al multor controverse zilele trecute. După amiaza, Netanyahu va depune o coroană de flori la monumentul soldatului ungar necunoscut și se va întâșni cu președintele Ungariei, János Áder, înainte de a se întâlni pentru a treia oară cu Orban în timpul cinei.

Ziua de miercuri va fi dedicată întâlnirilor cu liderii țărilor din Grupul de la Visegrád, un consorțiu a patru țări din Europa Centrală: Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia. Netanyahu va lua cina cu Orban, prim-ministrul Cehiei Bohuslav Sobotka, prim-ministrul polonez Beata Szydło și prim-ministrul slovac Robert Fico. De asemenea, el va desfășura întâlniri bilaterale cu fiecare dintre acești conducători de state.

Colaborarea economică dintre Ungaria și Israel se află pe agendele lui Orban și Netanyahu

În după-amiaza zilei de miercuri, Netanyahu și Orban vor merge la un forum de business ungaro-israelian. Comerțul bilateral dintre Ungaria și Israel a depășit 500.000.000 de euro, și Budapesta a deschis recent un credit de 50 de milioane de euro la o bancă Eximbank din Ungaria pentru a facilita cooperarea dintre mediile de afaceri ale celor două țări. Budapesta și-a exprimat, de asemenea, interesul de a cumpăra gaz natural din Israel.

”Ungaria și Israel sunt aliați politici, academici și economici foarte importanți,”, a spus ministrul de externe al Ungariei Péter Szijjártó luna trecută în timpul unei vizite la Ierusalim, oficiul de presă al lui Netanyahu indicând că Budapesta și Ierusalim se așteptau să dezvolte o coperare economică mai ales în tehnologia automobilistică, energie, apă și domeniul academic.

Netanyahu are probleme serioase cu comunitatea evreiască din Ungaria

Miercuri seara, Netanyahu va vizita sinagoga magnifică de pe Strada Dohány din Budapesta și se va întâlni cu liderii locali ai comunității evreiești. El are în program plecarea din Budapesta pentru joi, 20 iulie, în jurul prânzului și urmează să ajungă în Israel în după-amiaza aceleiași zile.

Zilele trecute au răsunat apeluri, făcute inclusiv de către liderii proeminenți ai comunității de evreiești de aproximativ 100.000 de persoane, pentru ca Netanyahu să-și anuleze vizita la Budapesta după ce Orban l-a elogiat pe Miklos Horthy, liderul ungar din al doilea război mondial care și-a aliat țara cu Germania nazistă, autorizând deportarea și asasinarea a peste 500.000 de evrei din Ungaria, și după ce guvernul actual al Ungariei a lansat o campanie împotriva miliardarului etnic evreu George Soros, instalând panouri publicitare cu mesaje anti-Soros, campanie care a fost considerată de mulți drept antisemită.

Pe 21 iunie 2017, Orban i-a descris pe Horthy și alți lideri ai Ungariei drept ”oameni de stat excepționali” pentru modul în care au condus țara după dezintegrarea traumatizantă pentru Budapesta a Imperiului Austro-Ungar de după primul război mondial. Comentariile sale au provocat furia oficialilor israelieni și a grupurilor de evrei. Cu toate acestea, Netanyahu a acceptat clarificările pe care i le-a oferit guvernul Ungariei, informează The Times of Israel.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut o convorbire la telefon cu ambasadorul Israelului în Ungaria Yossi Amrani și apoi a făcut publică o declarație detaliind conținutul conversației. El a spus că l-a asigurat pe diplomatul israelian că guvernul Ungariei are ”zero toleranță pentru antisemitism”. În privința lui Horthy, ministrul de externe a spus că fostul dictator al Ungariei a avut  ”perioade pozitive, dar de asemenea perioade foarte negative”.

Referindu-se la incapacitatea lui Horthy de a proteja populația evreiască în timpul războiului și la adoptarea legislației antisemite în perioada interbelică, ministrul de externe al Ungariei a spus ”toate acestea sunt transgresiuni istorice seriozitatea cărora nu poate fi diminuată”.  În replică, ministrul de Externe al Israelului, Emmanuel Nahshon, a spus că explicația omologului său ungar este suficientă.

Evreii unguri și grupurile evreiești din lume au fost de asemenea revoltate din cauza campaniei anti-Soros, care a constat în instalarea pe panouri a imaginilor mari cu omul de afaceri de etnie evreiască râzând, și textul ”Să nu-l lăsăm pe Soros să râdă ultimul”, referință la afirmațiile guvernului Ungariei că Soros vrea să forțeze Ungaria să primească migranții din Orientul Mijlociu care vin în Europa.

András Heisler, conducătorul Federației Comunităților Evreiești din Ungaria, cunoscută cu denumirea Mazhihisz, a scris, într-o scrisoare deschisă săptămâna trecută: ”Campania cu panourile, chiar dacă nu este antisemită în mod deschis, poate da frâu liber dispozițiilor de necontrolat, atât antisemite cât și de altă natură. Acest mesaj veninos afectează toată Ungaria. Clarificarea făcută de ministrul de externe al Israelului ne-a suprins, și, în parte a fost foarte dezamăgitoare. Comunitatea evreiască din Ungaria a simțit că am fost lăsați de izbeliște. Avem uneori conflicte serioase cu guvernul Ungariei privind politicile de comemorare și perspectivele istorice.”, conform The Times of Israel și ABC News.

Amrani, ambasadorul Israelului la Budapesta, a fost inițial de acord cu acest punct de vedere, comunicând că campania de panouri nu doar evocă ”amintiri triste, dar de asemenea seamănă ură și teamă”, conform sursei citate.

Însă ministrul de externe de la Ierusalim Emmanuel Nahshon a difuzat o ”clarificare”, duminică, se spune că la solicitarea lui Netanyahu, care afirmă că deși Israelul deplânge antisemitismul și susține comunitățile evreiești în confruntarea lor cu această ură, criticile la adresa lui Soros sunt îndreptățite.

”Declarația (ambasadorului israelian la Budapesta, n.r.) nu a dorit să delegitimeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează în mod continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului prin finanțarea organizațiilor care defăimează statul evreu și caută să-i dreptul de a se apăra pe sine însuși”, a declarat Emmanuel Nahshon, potrivit The Times of Israel.

Pentru evreii din Ungaria, această clarificare, sau ”retractare” a venit ca ”un șoc de neînchipuit”, a declarat săptămâna trecută Zoltán Radnóti, unul dintre conducătorii federației Comunităților Evreiești din Ungaria pentru The Times of Israel. ”Ne așteptăm ca prim-ministrul Israelului să ia atitudine față de toate formele de antisemitism explicit și implicit – sau chiar împotriva atacurilor care ar putea iniția valuri de antisemitism.”, a adăugat Radnóti, potrivit sursei citate.

Orban și Netanyahu doresc fiecare ceva de la celălalt

”Pentru Netanyahu, o mare victorie politică ar fi respingerea de către Grupul de la Visegrad a politicilor palestiniene de boicotare și sancțiuni la adresa Israelului (BDS) și abținerea țărilor din acest grup de a-l îndemna să aibă convorbiri de pace cu palestinienii (…) Un mare câștig ar fi de asemenea ca aceste țări să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului”, a afirmat Gabor Miklos, fost jurnalist în domeniul relațiilor internaționale la ziarul Nepszabadsag, închis anul trecut după ce a fost cumpărat de un aliat politic al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban.

Cât despre Viktor Orban, primirea lui Netanyahu la Budapesta l-ar putea ajuta să diminueze criticile de antisemitism la adresa guvernării sale, consideră Gabor Miklos. ”Vizita lui Netanyahu îi oferă (lui Orban, n.r.) un soi de absolvire privind antisemitismul și eticheta de politician de extremă dreaptă”, a spus Miklos, conform ABC News.

Netanyahu încearcă să-și facă datoria. Viktor Orban își continuă derapajul antidemocratic

Pe fondul neînțelegerilor și conflictelor dintre prim-ministrul Israelului și numeroasa comunitate evreiască din Ungaria, este de presupus că efortul diplomatic al oficialului de la Tel-Aviv nu-și va atinge sută la sută din obiective. Iar acele obiective care vor fi atinse au de făcut față unui lanț de situații conflictuale care-l implică atât pe George Soros, cât și comunitățile de evrei din toate țările Grupului de la Visegrad, pe care se pare că le curtează insistent Benjamin Netanyahu. Mai ales în Polonia, o țară condusă de o guvernare percepută, de asemenea, de o parte a comunității internaționale ca fiind de extremă dreaptă, abordarea relaxată, însă interesată a Tel-Avivului oficial ar putea provoca reacții similare din partea comunității evreiești poloneze, estimate neoficial la aproape 100.000 de persoane, conform The Guardian.

Pe de altă parte, Viktor Orban nu se dezminte, continuându-și politica de instaurare în Ungaria a așa-zisei ”democrații iliberale”, un concept foarte apropiat ca miză și intenții de alte aventuri politice asemănătoare, precum ”democrația suverană” de la Kremlin, inventată de ideologii lui Vladimir Putin, sau chiar ”democrația originală” lansată public de Ion Iliescu în 1990. Diferența majoră dintre ultima și comportamentul politic de uz intern și extern al liderului de cândva a mișcării anticomuniste și prodemocratice din Ungaria lui 1989, Viktor Orban, este că acest comportament frizează atât instaurarea unei ideologii și practici de tristă faimă și amintire, adică a fascismului, cât și iredentismul devenit obsesiv pentru extremiștii unguri de după 1918.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *