Viktor Orban spune că Donald Trump și Robert Fico au fost atacați pentru opiniile lor „anti-război”

Sursă foto: Facebook/ Orbán Viktor

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat, vineri, că atât fostul preşedinte american Donald Trump, care a fost rănit la un miting într-o tentativă de asasinat duminică, cât şi prim-ministrul slovac Robert Fico, care s-a luptat pentru viața sa în urma unei tentative de asasinat în luna mai, au fost amândoi atacaţi pentru „opiniile lor anti-război”.

Atât Trump, cât și Fico sunt aliaţi ai lui Orban, premierul naţionalist de dreapta al Ungariei aflat la putere din 2010, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Toate aceste atacuri sunt împotriva unor politicieni anti-război şi pro-pace”, a spus Orban în interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth.

„Forţele pro-război sunt atât de tensionate şi organizate încât încearcă să elimine forţele pro-pace din scenă, din centrul vieţii politice”, a spus Orban.

Premierul ungar, care a efectuat mai devreme în iunie o „misiune de pace” în Ucraina pe cont propriu, în cursul căreia s-a întâlnit inclusiv cu Trump, a mai afirmat că acesta din urmă a supravieţuit atacului întrucât „Dumnezeu are planuri cu el” de a face pacea să avanseze.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat la rândul său că Ungaria consideră că un potenţial al doilea mandat al lui Trump ar reprezenta „o şansă pentru pacea” din Ucraina.

„Are planuri detaliate și solide”

Viktor Orban a mai explicat vineri că a discutat cu Trump timp de două ore la întâlnirea lor din Florida din 11 iulie, abordând inclusiv subiecte economice, iar echipa sa acordă asistenţă consilierilor lui Trump în planul politicilor.

„Avem o relaţie foarte bună cu cei care lucrează în spatele preşedintelui la pregătirea agendelor sale de politică economică şi externă. Aş putea spune că luăm parte la stabilirea agendei, existând unele subiecte ca politica familială şi oprirea migraţiei la care suntem foarte apreciaţi”, a declarat Orban.

Totodată, premierul maghiar Viktor Orban a făcut publică scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Charles Michel, președintele Consiliului European, în cadrul căreia acesta prezintă concluziile sale după turneul în Ucraina, Rusia, China, Turcia și SUA, pe care l-a numit „misiune de pace”.

În textul scrisorii se regăsește un paragraf în care Viktor Orban vorbește despre discuțiile pe care le-a avut cu Donald Trump.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: