Skip to content
Europa

Viktor Orban susține că blocurile geopolitice din epoca Războiului Rece sunt reînviate. Ungaria vrea să devină o putere regională în Europa Centrală

Facebook

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, crede că după schimbarea ordinii mondiale, Occidentul a început un nou „război rece”. Lumea a încetat să fie centrată pe Occident, iar Ungaria trebuie să mențină relații de prietenie cu concurenții săi occidentali susține consilierul politic al premierului ungar, Baláš Orbán, într-un articol pentru publicația Mandiner.

În acest moment, este clar că cea mai mare provocare strategică cu care se confruntă Ungaria în următorul deceniu este părăsirea grupului de țări cu venituri medii și ajungerea din urmă cu țările dezvoltate, precum și obținerea statutului de putere regională mijlocie în Europa Centrală„, se precizează în articol, potrivit ziare.com.

Șeful guvernului maghiar consideră că modelul neoliberal al globalizării devine un lucru de domeniul trecutului și, ca urmare, Statele Unite au noi rivali – în parte pentru că modelul liberal a permis unor puteri precum China să devină mai puternice.

Printre evenimentele care duc la criza ordinii neoliberale, Orbán a enumerat criza migrației, Brexitul, victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA și pandemia de coronavirus.

Începutul războiului ucraineano-rus în 2022, care a arătat clar că actualul centrism occidental nu se poate menține, pentru că rivalii Occidentului s-au întărit, nu în ultimul rând din cauza liberalizării comerțului și a economiei”, scrie Balash Orban în articol

Ca răspuns, Occidentul, condus de SUA, a început un nou „război rece” – o confruntare de tip bloc între Occident și rivalii săi. „Se pare că blocurile internaționale din epoca Războiului Rece sunt reînviate“, susține consilierul premierului maghiar.

Noua ordine mondială în viziunea lui Orbán poate fi reprezentată ca un sistem de rețele ierarhice în care toate interacțiunile economice, politice și culturale trec prin statele conducătoare ale blocurilor nou formate. Și acest lucru, crede el, este deosebit de rău pentru Ungaria, care are o experiență istorică negativă din timpul confruntărilor blocurilor geopolitice.

Prin urmare, pasul inițial al strategiei maghiare de recuperare a decalajului este neparticiparea la un nou „război rece”, susține Baláš Orbán.

În practică, aceasta înseamnă că Budapesta (în cadrul unui sistem de rețele ierarhice) trebuie să fie în relații bune cu statele care sunt concurente ale Occidentului, dominat de SUA, pentru că astfel se poate evita marginalizarea țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *