Realizarea trenului de mare viteză TGV care să lege București de Budapesta, subiect discutat recent de Marcel Ciolacu și Viktor Orban, ar însemna un orizont de timp de cel puțin un deceniu. Totodată, premierul maghiar Orban a propus ca acest proiect de infrastructură să fie realizat cu tehnologie franceză, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu la RFI.
„Această idee există de mai multă vreme și eu cred că poate fi pusă o astfel de idee pe hârtie și trebuie proiectată, trebuie văzut în cât timp se poate face, fiindcă aici vorbim totuși de un proiect absolut mare, cu finanțare mare și pe termen lung, dar am văzut că există interes din ambele părți”, a spus Kelemen Hunor.
„Ei au vorbit de Budapesta-București. Eu adaug Constanța, că vă dați seama că pentru România interesul este să meargă și până la Constanța, asta ne privește doar pe noi, din România, ei au vorbit de Budapesta-București”.
Întrebat când ar putea fi făcut proiectul liniei de tren de mare viteză, Kelemen Hunor a răspuns:
„E greu de spus, fiindcă în acest moment nu există un proiect concret. Într-adevăr, România prin PNRR acum modernizează linia Oradea-Cluj, dar asta înseamnă o modernizare care ridică viteza la 180-200 de km/h, dar nu înseamnă linie pentru tren de mare viteză, asta ar însemna o nouă construcție și aici Orban propunea să se gândească la o tehnologie europeană, cu francezii, fiindcă sunt cei mai buni în Europa și dacă ai găsit tehnologia, ai și parteneri care aduc tehnologia, e mai ușor să găsești și finanțare, dar asta înseamnă un orizont de timp de un deceniu, cel puțin, dacă suntem serioși și trebuie să fim”.
Marcel Ciolacu și Viktor Orban au discutat, miercuri, în cadrul unei întâlniri informale avute la București, ca cele două guverne să implementeze un mare proiect de infrastructură: un tren de mare viteză – TGV – pe ruta București Budapesta. La întâlnire au participat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Surse guvernamentale au declarat că există bani în PNRR pentru dezvoltarea acestui proiect care presupune și construirea unei căi ferate capabile să susțină un tren de mare viteză (TGV) pe ruta București-Budapesta.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News