Skip to content
Politică

Vin ungurii și nemții la gazele românești! ANRE deja a acordat licențele

economica.net

Vin ungurii și nemții la gazele românești! Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) deja a acordat licențele.

Grupul maghiar MET (unde acționar majoritar este CEO-ul Benjamon Lakatos, fost director al companiei petroliere naționale maghiare MOL și apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban) își aduce în România divizia internațională de trading de mărfuri, înregistrată în Austria, pentru tranzacționarea gazelor din Marea Neagră, relatează Profit.ro.

MET a primit recent licență de furnizor de gaze naturale în România de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Licența de furnizare de gaze a fost acordată de către ANRE firmei MET Austria Energy Trade GmbH. Aceasta este înregistrată ca trader și pe hub-ul central-european de gaze de la Baumgarten din Austria, punctul terminus prevăzut în proiectul inițial al gazoductului BRUA și locul unde este prevăzut în continuare să ajungă gazele care vor fi extrase din perimetrele offshore românești, însă printr-un ocol în Slovacia. MET Austria Energy Trade GmbH este și acționar minoritar la furnizorul român de electricitate și gaze MET România Energy SA, controlat de grupul-mamă elvețian MET Holding AG.

 

ANRE a mai acordat recent licență de furnizor de gaze în România diviziei de trading a gigantului energetic german Uniper, Uniper Global Commodities SE. Uniper s-a desprins în 2016 din grupul E.ON. Și Trafigura, și Uniper tranzacționează gaze la Baumgarten. Licență de furnizor de gaze a primit, tot recent, și ExxonMobil, operatorul principalei concesiuni din Marea Neagră, Neptun Deep, unde partener este OMV Petrom. Și americanii sunt înregistrați pentru trading de gaze pe bursa austriacă de profil de la Baumgarten, prin subsidiara britanică Exxonmobil Gas Marketing Europe Ltd.

La sfârșitul lunii iunie, analistul politic Petrișor Peiu (fost consilier al premierilor Radu Vasile și Adrian Năstase) a scris pe Ziare.com a făcut un rezumat al manevrelor făcute de către deja celebrul Ion „Nelu” Sterian – directorul general al Transgaz – în favoarea intereselor maghiare vizând gazele românești (detalii în linkul de mai jos).

CITIȚI ȘI: El este omul care a cedat Ungariei gazele din Marea Neagră

„In septembrie 2017, Ungaria anunta oficial „blocarea” candidaturii Romaniei la OECD, in baza unei decizii politice, pentru a boicota o hotarare legala si temeinica a justitiei romanesti. In loc sa protesteze in fata acestei incalcari grosolane a dreptului international si a principiilor OECD, Bucurestiul a ales sa „scape” cu un telefon de resetare a relatiilor cu regentul de la Budapesta; nici pana astazi, Ungaria nu a mai deblocat respectiva candidatura…

Mai apoi, bomba a cazut, nemiloasa la Bucuresti in februarie anul acesta: conducerea (numita si controlata politic, sa nu ne facem iluzii!) companiei Transgaz decide, printr-un act suspect, netransparent, total ascuns opiniei publice sa rezerve pentru doua companii maghiare intreaga capacitate a gazoductului fost BRUA (devenit BRU, prin voia discretionara a lui Orban Viktor), imbogatit cu o conducta care sa aduca si zestrea suprema a Romaniei (gazele din Marea Neagra) . De data aceasta, Ion Sterian, stapanul prea-placut sistemului de putere de la Bucuresti, a facut tot ce putea pentru atingerea acestui tel: a acceptat ca asa-zisa „licitatie” sa se faca pe serverele companiei similare din Ungaria (FGSZ), a ascuns opiniei publice numele celor doua firme maghiare, a organizat chiar sedinte de diabolizare a opiniilor neaservite siesi impreuna cu generalii cu vocabular de sergent din spatele coloanelor din spatele fantanii Sarindar…

Cine sunt firmele castigatoare ale capacitatii de livrare a gazelor din Romania spre Ungaria, adica cine sunt firmele unde va ajunge gazul romanesc din Marea Neagra? Una este o firma din grupul la care MOL este actionar majoritar, MET AG iar cealalta se ascunde dupa misterioasa succesiune de litere MFGT. MFGT inseamna Magyar Foldgaztarolo Zrt adica firma care detine si opereaza depozitele subterane de gaze din tara vecina si prietena. Da, numai ca MFGT este parte din grupul MVM, MVM Magyar Villamos Muvek Zrt, adica compania nationala maghiara care inglobeaza productia de energie electrica, transportul energiei electrice, depozitele de gaz si multe altele. Printre alte elemente uitate de catre clonele cantatoare ale comunicatelor Transgaz, MVM este si partenerul rusilor de la ROSSATOM pentru construirea centralei atomo-electrice Paks 2.

Sa mai explicam inca o data, poate nu e clar: numitul politic Ion Sterian (Transgaz) accepta sa organizeze o licitatie pe serverele FGSZ, o companiei din grupul MOL, licitatie castigata de catre alta firma unde MOL este actionar majoritar, MET Grup! Si nu l-a demis nimeni pe Sterian, dimpotriva a sarit sa-l apere, ca din intamplare, o armata de analisti, „carnasiere” de televiziune, fosti ministri si chiar ministri fii de secretari de stat, oficiosi „pe care lumea nu putea sa-i mai incapa”…” a scris Peiu în acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *