Skip to content
Puterea Știrilor Video

Vine criza? Daraban, președintele Camerei de Comert și Industrie a României: Este un semnal colosal!

psnews.ro

Președintele Camerei de Comert și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, invitat în studioul Puterea Știrilor, a fost întrebat dacă există semnale că se apropie o criză economică în România.

Daraban a confirmat că există semnale în această direcție și că instituția pe care o conduce a semnalat acest lucru încă de acum 2 ani. Mai mult, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a atras atenția că România exportă materii prime, iar „în total, pentru tubul digestiv, importăm de 3 miliarde de euro pe an”.

„Noi zicem de vreo de 2 ani că s-ar putea să vină criza. Totul este ciclic. Producția industrială a Germaniei a scăzut cu 21%. Este un semnal colosal, mai ales că noi depindem foarte mult. Noi avem o economie de subcontractori. D-aia spune și Eurostat că suntem pe ultimul loc la inovare și cercetare, pentru că practic nu există un bun românesc cu valoare adăugată mare. Noi exportăm materii prime.

Exportăm grâu și ne lăudăm cu producții la hectar și importăm de 5,7 milioane euro produse de panificație, 460 de milioane de euro produse lactate, 11 milioane de euro produse tomate, 124 milioane de euro produse din carne procesate, legume și fructe de 1,1 miliarde de euro. În total, pentru tubul digestiv cred că importăm de vreo 3 miliarde de euro pe an, în condițiile în care suntem o țară în care te uiți la bazinul hidrografic, condițiile pe care le avem, și nu sunt valorificate. Statul trebuie să sprijine zona de procesare (…)”, a declarat Mihai Darban, la Puterea Știrilor.

Deficitul bugetar a ajuns la 27 miliarde de lei, după o creștere de peste 60% în primele 9 luni ale anului

Amintim că bugetul general consolidat a încheiat primele 9 luni cu un deficit de 26,97 miliarde lei (5,67 miliarde euro), 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 60,5% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 20,2%, potrivit datelor publicate, miercuri, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În primele 9 luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. În primele 9 luni ale anului 2017, deficitul bugetar a fost de 6,8 miliarde lei, respectiv 0,81% din PIB, faţă de deficitul de 3,7 miliarde lei, respectiv 0,49% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016.

În primele 9 luni din 2019, veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018.

DETALII AICI: Deficitul bugetar a ajuns la 27 miliarde de lei, după o creștere de peste 60% în primele 9 luni ale anului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *