Vine criza: Economia SUA își revine, zona euro nu reușește să accelereze

Sursa foto: Pexels

Redresarea economică globală prezintă o imagine mixtă. În timp ce economia SUA pare pregătită pentru o revenire uşoară, zona euro continuă să se confrunte cu multe incertitudini, în special în sectorul industrial.

China, între timp, se luptă să-și susțină creșterea. În cele din urmă, indicele Coface de risc politic și social rămâne la un nivel ridicat în ciuda scăderii inflației – semn al unui mediu din ce în ce mai complex și mai incert.

În acest context, Coface a modificat evaluările pentru cinci țări (patru reclasificări și o retrogradare) și 17 sectoare (12 reclasificări și cinci retrogradări), ilustrând scenariul Coface de stabilizare a creșterii economice mondiale în 2025, desigur la un nivel sub potențial, dar fără vreo tulburare majoră.

După un început promițător al anului 2024, zona euro și-a văzut din nou sectorul industrial în scădere. Perspectiva sa nu este foarte dinamică, după cum arată scăderea indicelui de încredere a managerilor de achiziții. Germania, principalul centru industrial al Europei, rămâne deosebit de afectată, producția fiind cu 12% sub nivelul de dinainte de COVID. Sectorul serviciilor, care a condus redresarea, încetinește și el, iar consumul gospodăriilor este frânat de gradul ridicat de economisire și de nivelurile scăzute de încredere într-un context de incertitudine politică.

Scenariul unei reveniri treptate pare să fie confirmat în Statele Unite. Economia SUA continuă să-și dea dovadă de rezistență, fapt demonstrat de revenirea înregistrată în trimestrul II (+3% anualizat), pe fondul unei cereri interne puternice, deși piața muncii încetinește treptat.

Al treilea trimestru din 2024 a adus vești bune pe frontul dezinflației, atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, din nou datorită scăderii prețurilor materiilor prime – în special a produselor petroliere. Cu toate acestea, în zona euro, companiile suferă în continuare de o creștere bruscă a costurilor unitare cu forța de muncă (+4,2% an-la-an), ceea ce le strânge marjele. După ce a atins un vârf în prima jumătate a anului 2023 în toate țările din zona euro, rata marjei a scăzut cu aproape 2 puncte procentuale în Germania și Țările de Jos și cu dublul acestui nivel în Spania și Italia, lăsând întreprinderile vulnerabile, așa cum arată creșterea numărului de insolvențe în ultimele luni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: