Skip to content
Coronavirus

Vine valul 4! Medicii avertizează: Vaccinurile au o eficiență mai redusă în fața tulpinii indiene

Inquam Photos/Octav Ganea

Contactat de PS News, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a vorbit despre valul patru al pandemiei de coronavirus, susținând că, chiar dacă în acest moment este înregistrat un trend ascendent, „nu este nimic exploziv”, explicând că un eventual nou val „va fi diferit” față de cele de până acum.

„În primul rând, nu trebuie să întrăm în panică. Dacă vorbim de valul patru – și spun „dacă”, pentru că prefer să spun că situația epidemiologică este mai grea decât să folosesc termenul de ”val” -, este clar că ceea ce se întâmplă în restul Europei nu are cum să nu fie și în România.

Acum e un trend ascendent, nu este nimic exploziv, e doar o creștere ușoară. Facem diferența însă între numărul de infecții cu Sars-Cov-2 și ceea ce înseamnă acele situații care necesită internare, forme complicate, care pun viața pacientului în pericol. Am putea spune că acest val al patrulea va fi diferit față de ceea ce a fost înainte tocmai pentru că mare parte din populație are imunitate fie la trecerea prin boală, fie prin vaccinare.

Chiar dacă în fața tulpinei indiene lucrurile nu sunt la fel de simple și e clar că și vaccinurile deja existente au o eficiență ceva mai redusă, e clar că cei care au trecut prin boală nu sunt protejați total în raport cu această variantă, dar dacă e să tragem linie vom avea în mod clar situații mai liniștite. Nu înseamnă că nu vor exista persoane vulnerabile care să facă forme severe, dar aceștia vor fi puțini”, susține medicul Adrian Marinescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *