Skip to content
București Societate

Vinieta Oxigen: Cât costă în funcţie de maşină şi cine nu mai are voie în centrul Capitalei. Amenzile se aplică din martie

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Vinieta „Oxigen” a intrat deja în vigoare în Bucureşti, de la 1 ianuarie, însă abia din martie se vor aplica amenzile pentru cei care nu îndeplinesc condiţiile. Deocamdată, vinieta poate fi achiziţionată doar online.

De la 1 ianuarie, autoturismele cu motorizare Euro3 şi Euro4 pot circula prin centrul Capitalei doar în urma achiziţionării vinietei, scrie b1.ro.

" "
" "

Mai mult, autoturismele a căror normă de poluare este Non euro, Euro 1 şi Euro 2 vor fi interzise complet în zona centrală a Bucureştiului, iar acestea vor putea circula pe restul arterelor doar dacă îşi vor achiziţiona vinieta Oxigen.

Cei care nu vor avea nicio problemă şi nu vor fi afectaţi de restricţii sunt şoferii maşinilor Hibrid, Electrice, Euro5 şi Euro6, dar și motocicletele.

Măsurile vor fi aplicate în cursul săptămânii, de luni până vineri, între orele 7 şi 22, excepţie de la regulă fiind sărbătorile legale. De asemenea, în afara programului, şoferii pot circula gratuit, fără să fie sancţionaţi, prin orice zonă a Capitalei, indiferent de norma de poluare a maşinii.

Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online, dar în curând poate fi disponibilă și în punctele fizice de vânzare din țară. Deși, vinieta Oigen a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, șoferii pot fi sanționați pentru neachiiționarea ei abia din martie.

De asemenea, șoferii pot alege termenul pentru care doresc să își achiziționeze vinieta, iar prețurile diferă în funcție de norma de poluare.

Astfel, o vinietă poate fi cumpărată pentru o zi, o lună, șase luni sau un an. Pentru mașinile cu normă de poluare până la Euro2, pentru o zi, șoferii plătesc suma de 15 lei, iar pentru Euro 3 și Euro 4, vor plăti 5 lei. Vinieta pe un an începe de la 500 de lei pentru Euro 4 și poate ajunge până la 1.900 de lei în cazul non euro.

Circulația fără vinietă va fi sancționată cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Restricţii de la 1 ianurie 2020, în centrul Capitalei:

autoturisme Euro3, Euro4 – doar cu vineta Oxigen

autoturisme Non-Euro, Euro1 şi Euro2 – interzise complet

autoturisme Hibrid, Electrice, Euro5, Euro6, Motociclete – fără restricţii

Cât costă Vinieta Oxigen pe zi

autoturisme Non-Euro, Euro1 şi Euro2 – 15 lei

autoturisme Euro3, Euro4 –  5 lei

Cât costă Vinieta Oxigen pe an

autoturisme Non-Euro – 1.900 lei

autoturisme Euro4 – 500 lei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *