Skip to content
Politică

Vîntu îi face praf pe tehnocrați: Brâncuși nu-i nici al meu, nici al mă-tii!

bzi.ro

Pușcăriașul Sorin Ovidiu Vîntu îi face praf pe actualii guvernanți tehnocrați, în legătură cu dubioasa afacere de cumpărare a sculpturii „Cumințenia Pământului” realizate de Constantin Brâncuși.

Postarea de vineri de pe blog este dedicată „stării de isterie patriotardă care a cuprins o seamă de trăitori mioritici” și care „a fost fâsâită de ambasada Rusiei cu derizoria sumă de 100 euro”, ca donație pentru achiziția statuii sus-amintite.

„Dincolo de patetismul penibil al demersului inițiatorilor achiziționării operei lui Brâncuși «Cumințenia Pământului», transpus în niște clipuri televizate care amintesc de un film de categoria C – «Idiocrația», descoperim o sărăcie spirituală alarmantă la nivelul extrem de rarefiate elite intelectuale românești.

O operă de artă însușită de patrimoniul universal nu mai aparține nici măcar autorului, ea aparține întregii umanități deci, Brâncuși nu-i nici al meu, nici al mă-tii, tot așa cum Da Vinci nu-i nici a lui Berlusconi și nici al Ciocciolinei. N-avem nici un drept să ne cățărăm pe geniul lui, insinuând că avem și noi un merit. Avem asupra lui tot atâtea drepturi ca orice locuitor al planetei, iar dacă vrem să-l punem în lumina valorii lui, din mândrie patriotică, atunci el trebuie să fie admirat de cât mai mulți. Și asta nu se poate decât fiind într-unul dintre marile muzee ale lumii.

Imaginați-vă «Coloana infinitului» în centrul Parisului și vă garantez că inclusiv românii ar vizita opera într-un număr infinit mai mare. Demnitatea națională nu-ți cere să-ți marginalizezi valorile, plasându-le la periferia marilor centre culturale. Fără a avea vreun merit la descoperirea lui, fără a avea vreun merit la promovarea lui, încercăm să avem «meritul» marginalizării lui prin scoaterea operelor din circuitul internațional”, detaliază SOV.

Citiți AICI întregul material semna de Sorin Ovidiu Vîntu.

1 comentariu la “Vîntu îi face praf pe tehnocrați: Brâncuși nu-i nici al meu, nici al mă-tii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *