Skip to content
Societate

Violeta Alexandru, despre adeverinţele de vechime: Nu toate cărţile de muncă sunt scanate. Unele au dispărut. Vinovaţii vor fi traşi la răspundere

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut verificări la una dintre casele de pensii teritoriale, constatând că nu toate cărţile de muncă sunt scanate, deşi acestea trebuiau introduse în sistem în urmă cu peste 12 ani.

În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărţile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicaţii detaliate privind renunţarea, de către cei care au avut sarcină să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informaţiilor din Cărţile de muncă în sistem. Pentru mine lucrurile sunt simple: sunt informaţii deţinute de o instituţie, oamenii nu mai au de ce să le aducă ei. Să răspundă cei din sistem, cei care trebuie să le aibă. Concluzia preliminară a documentării mele: scanările nu sunt de bună calitate. Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informaţiilor. Pe scurt, bani aruncaţi, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse.

Cineva nu şi-a făcut treaba şi cineva a decis să se renunţe, oprind practic România în loc cu câţiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc. Forţez digitalizarea în toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii şi zi de zi am noi obstacole. Le depăşesc. Apar altele. O spun direct: situaţia în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare şi de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde. Îmi voi dedica timp lămuririi acestor probleme. În 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cărţile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informaţiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cărţile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societăţi mai mari. Unele societăţi nu mai există, altele au predat arhiva unor entităţi care nu au avize de eliberare documente. Ţara în care sistemul face tot posibilul să nu se modernizeze. Iar şefii să nu răspundă. Nu există asumare în sistemul public, din păcate, cei puţini care îşi asumă sunt acoperiţi de cei care nu ar recunoaşte că sunt slabi. În aceste condiţii – să vină tot cetăţeanul cu adeverinţe semnate. Să răspundă el. Pe banii şi nervii lui. Voi face tot posibilul să vedeţi schimbări”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Aceasta a explicat că „va fi, până la urmă, acces şi pentru Casele de Pensii în Revisal, indiferent de problemele găsite şi nerezolvate, probleme vechi”,care vor fi rezolvate în mandatul său.

Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Însă, accesul în Revisal pentru Casele de Pensii înseamnă astăzi faptul că doar persoanele dispunând de informaţii după 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverinţelor de vechime.

Ce se întâmplă cu informaţiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile în format digital? De ce şi astăzi oamenii sunt puşi să vină cu adeverinţe, unii să caute, cu mari eforturi, societăţile la care au lucrat pentru diferite informaţii?

Situaţia găsită în sistem este gravă. Nu pot să înţeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme. Scris legi e uşor (marca PSD), mai greu este să rezolvi probleme concrete, de aplicare.

Şi mie mi s-au prezentat lucrurile cât de complicat posibil, doar – doar o să renunţ să mă mai interesez. Uite că nu renunţ pentru că refuz ca România să fie captivă unor practici contrare modernizării ei”, susţine ministrul Muncii.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieșireala pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens.

Potrivit ministrului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Casa Naţională de Pensii (CNPP) au din 1 ianuarie acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România, gestionată de Inspecţia Muncii, informează adevarul.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *