Skip to content
Politică

Viorel Cataramă, pregătiri febrile pentru Congres: PNL este un colos cu picioare de lut, dar rezistă EXCLUSIV

puterea.ro

Omul de afaceri Viorel Cataramă (candidat pentru președinția PNL la Congresul de pe 17 iunie) a acordat marți un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre evoluția Partidului Național Liberal din 1990 până astăzi, eșecurile electorale ale anului 2016, precum și raportarea formațiunii politice la președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Cataramă a criticat moțiunile contracandidaților săi, și-a expus viziunea pentru mediul de afaceri, a argumentat necesitatea privatizării sistemului de învățământ și a tras un semnal de alarmă asupra migrării electoratului de dreapta către alte zone – în special către USR și Dacian Cioloș.

După cum veți vedea mai jos, afaceristul a taxat în repetate rânduri ceea ce el consideră derapajele PNL spre zona ideologică socialist-populistă.

Nu în ultimul rând, Viorel Cataramă și-a expus opinia în legătură cu discursul anticorupție al PNL și problemele din justiție ale candidatului Ludovic Orban.

Reporter PSnews: Sunteți unul dintre cei mai vechi liberali din PNL, membru încă din 1990. Cum s-a schimbat PNL de atunci până acum? Ce a câștigat și ce a pierdut partidul?

Viorel Cataramă: Prima mea funcție de conducere a fost la Brașov, în 1993, când am preluat PNL-ul, împreună cu domnul Mircea Ionescu-Quintus, candidând împotriva lui Radu Câmpeanu. În acel an, PNL-ul era sub 1% (ieșit din Parlament) și se afla în pragul disoluției. Atunci am preluat eu PNL-ul și, ca urmare a activității depuse de mine, am intrat în Parlament în 1996 cu un procentaj de 9%. Abia după ce am realizat acest lucru, a urmat Congresul din 1997, în care eu am fost ales vicepreședinte al partidului. Așadar, știu exact care era situația partidului și în 1993, și în 1997, și astăzi.

Ca să ne raportăm la astăzi, trebuie să spun că și atunci, și tot timpul pe parcursul celor 27 de ani care au trecut de la evenimentele din ’89, partidul s-a declarat de centru-dreapta, dar s-a comportat întotdeauna de stânga (socialist sau populist). Din această cauză, niciodată nu a putut de unul singur să depășească granița celor 20 de procente. Dacă a ajuns la guvernare, a ajuns în combinații, în alianțe.

De exemplu, în 1996-2000, Convenția Democrată în ansamblul ei n-a fost o forță politică de dreapta; a fost la fel de nocivă ca PDSR-ul, s-a comportat de stânga, populist, a urmat conduita PDSR-ului din ultimii patru ani (1992-1996 – n.r.).

Guvernarea D.A. a domnului Tăriceanu (dintre 2004 și 2008 – n.r.) a fost din nou o guvernare de stânga, în care s-a umflat foarte mult aparatul bugetar, s-au acordat multe ajutoare celor care nu muncesc și s-a făcut un Cod al Muncii mai mult socialist decât liberal. Deci, practic, de câte ori partidul a ajuns la guvernare, s-a comportat de stânga, iar ca urmare a fuziunii cu Partidul Democrat, nu a performat sub nicio formă, pentru că s-a menținut această linie duplicitară: o contradicție între ideologia declarată și adoptată și comportamentul pe scena publică.

PNL-ul a căpătat experiență, au crescut numărul de organizații și cel al membrilor, a participat la mai multe guvernări… Astea ca plusuri. Astăzi, eu aș zice (după ce s-a întâmplat în ultimul timp) că PNL este un colos cu picioare de lut, dar rezistă. Și a suferit o transformare esențială, în sensul că marea majoritate a membrilor provin din sectorul bugetar și din mediul rural. Pentru modul în care s-a comportat, PNL-ul și-a îndepărtat electoratul activ: cei care muncesc și cei care creează produsul intern brut și exporturile. Astea sunt plusurile și minusurile pe care le putem constata în acest moment.

Reporter PSnews: PNL și-a asumat un discurs pro-justiție și anticorupție. Există riscul ca, în eventualitatea alegerii lui Ludovic Orban, acest discurs să se schimbe, iar PNL să devină un al doilea PSD, cu un președinte având probleme cu justiția? Mai are valoare Decalogul Integrității, în condițiile în care unul dintre contracandidații dumneavoastră are o situație incertă în justiție?

Viorel Cataramă: Vreau să fac următoarea constatare: partidul a avut la un moment dat un discurs de susținere a justiției și a activității instituțiilor statului. În acest moment, ambii contracandidați au coborât ștacheta discursului pro-justiție, din considerente care deocamdată mie îmi scapă. Consider că este o greșeală și că independența justiției și separarea puterilor în stat trebuie să funcționeze, pentru ca situația în România să se normalizeze.

Pericolul care există – ca urmare a slăbirii PNL-ului – este ca PSD-ul să se transforme în partid-stat, adică să-l suspende pe președintele Iohannis, iar dacă acest lucru nu va reuși, atunci să câștige președinția în 2019. Mie mi se pare că ăsta este principalul pericol care pândește România în acest moment și el se poate realiza numai cu o singură condiție: slăbirea continuă a Partidului Național Liberal. Și slăbirea provine fie din coborârea ștachetei în lupta pentru sprijinirea independenței justiției, fie din adoptarea – la nivel economic și social – a unui limbaj socialist-populist.

În ceea ce-l privește pe domnul Orban, mie mi se pare că însăși această candidatură reprezintă un semnal că în PNL lucrurile nu sunt în regulă, pentru că, din punct de vedere teoretic (și accentuez: din punct de vedere teoretic), există posibilitatea ca în completul de 5 judecători Înalta Curte să-l condamne pe domnul Orban – ceea ce va pune partidul într-o situație absolut îngrozitoare. Din punct de vedere moral, din punct de vedere al intereselor partidului, este de neacceptat o astfel de situație posibilă (sigur: teoretică în acest moment).

Reporter PSnews: În titlul moțiunii dumneavoastră („Politica națională – Calea liberală. #Restart”), se găsește cuvântul „restart”. De unde ar trebui să înceapă această repornire a PNL?

Viorel Cataramă: PNL trebuie în primul rând să-și clarifice ideologia și comportamentul pe scena publică. Dacă partidul va continua să susțină că este un partid de centru-dreapta, trebuie să adopte un program în acest sens și să aleagă un lider credibil în acest limbaj. Dacă, în schimb, intenționează să continue comportamentul socialist-populist, atunci trebuie să declare public și oficial că este un partid de centru-stânga și, pe cale de consecință, să aleagă un lider cu puternice accente de centru-stânga. Mi-e foarte frică de faptul că PNL va continua să spună că este un partid liberal de centru-dreapta, dar va alege să se comporte în continuare socialist-populist, în așa fel încât să-și continue declinul pe scena politică și să permită fie PSD-ului să se transforme în partid-stat, fie unei noi forțe politice extremist-naționaliste să ocupe locul lăsat liber, în așa fel încât în 2019 să fim în situația din 2000, în care va trebui să votăm președintele PSD pentru funcția de președinte al României, ca să nu iasă un individ gen Vadim Tudor. Acesta este pericolul și de aceea spun că el poate fi evitat numai cu condiția ca PNL să continue a se declara de centru-dreapta, dar și să adopte un program de centru-dreapta, să aleagă un lider de centru-dreapta și să nu mai negocieze sub nicio formă ideologia și programul cu forțele de stânga populiste și socialiste.

Reporter PSnews: Care credeți că sunt factorii care au dus la scorul sub așteptări obținut de către PNL în cele două seturi de alegeri de anul trecut?

Viorel Cataramă: Sunt trei cauze. Prima cauză o reprezintă USL-ul – este o pată pe obrazul nostru, care va dura mulți ani de acum încolo. În al doilea rând, partidul a fost duplicitar pe scena publică, s-a declarat liberal (de dreapta), dar s-a comportat populist (de stânga). Și trei: nu a avut lideri credibili nici pentru ideologia de dreapta, nici pentru ideologia de stânga; a încercat să mulțumească pe toată lumea, să nu supere pe nimeni, și a pierdut foarte mult din această cauză.

Astea sunt cele trei condiții care au adus PNL-ul în situația prezentă. Problema e că partidul nu va putea bălti în permanență la 20% la nivel național și la 10% în București. Partidul fie va urca, fie va coborî. Astăzi, cei doi contracandidați ai mei au ambii moțiuni de stânga, nu se adresează electoratului de dreapta, iar electoratul de centru-dreapta îl reprezintă toți cei care la ultimele alegeri prezidențiale au votat cu Klaus Iohannis și împotriva PSD-ului. Bazinul electoral al PNL-ului îl reprezintă oamenii care muncesc, care creează PIB-ul României și exporturile, și care sunt împotriva PSD-ului. Iar problema noastră ca partid este că am abandonat acest electorat, încercând să fim prieteni cu stânga.

Reporter PSnews: Să trecem acum la adversarii politici din același spectru al dreptei: cum plănuiți să recuperați acea parte a electoratului pierdută în favoarea USR? Ce impact ar putea avea platforma „România 100” a lui Dacian Cioloș asupra electoratului clasic de dreapta?

Viorel Cataramă: Din cauza slăbiciunii manifestate, din PNL au mușcat bucăți importante domnii Băsescu, Tăriceanu și Nicușor Dan: primii doi s-au alipit în mod oficial de PSD, iar USR-ul navighează debusolat în Parlament și pe scena politică, fără ideologie și fără lideri credibili, astfel încât dreapta este aproape la pământ în acest moment, deoarece PNL-ul nu se comportă în mod corespunzător pe centru-dreapta.

Deci există premisele apariției unui nou partid, care să încerce să revigoreze dreapta. Problema se pune că în acest moment tendința europeană este în favoarea partidelor naționalist-extremiste cu accente populiste și teama mea este că dreapta, în această lipsă totală de ideologie și de programe coerente, va fi strivită de o astfel de forță și în scurt timp vom avea PSD-ul pe partea stângă, bătându-se cu o astfel de forță.

Domnul Cioloș nu a dovedit calități de lider de centru-dreapta, atâta timp cât a guvernat; a mers chiar până într-acolo, încât a stabilit și a limitat prețuri prin lege, ceea ce se întâmpla numai în comunism. Din acest punct de vedere, domnul Dacian Cioloș nu este un lider credibil de dreapta. Dar, pentru o anumită parte din electorat, poate fi un lider credibil pe acest segment care și-a dovedit valabilitatea în Franța: un segment care pune accent pe alte chestiuni decât cele economice și sociale, tratate în complexitatea lor; la noi, se merge mai mult pe o chestiune emoțională, adică pe o forță politică care să fie considerată că se opune cu succes PSD-ului, dar care nu are ideologie, care nu are program, care e un pic naționalistă, un pic populistă, dar care preia în mintea electoratului imaginea forței de opoziție la PSD – nu neapărat de dreapta, dar de opoziție la PSD.

Prin urmare, dreapta – în ideologia ei tradițională – se găsește într-o situație dramatică și singura soluție de revigorare o reprezintă PNL-ul, cu condiția ca în 17 iunie să producă un șoc pe scena politică (un declic), să vină cu un lider care să fie receptat ca fiind credibil pentru ideologia liberală de dreapta. Vorbesc de un șoc gen Marian Munteanu, care a făcut toată România să vorbească despre el la nominalizare. Vorbesc de situația unei echipe de fotbal care, în momentul în care are performanțe slabe, schimbă antrenorul ca să producă un șoc. Dar și în cazul domnului Munteanu, și în cazul echipei de fotbal, șocul poate fi produs, dar, dacă în spate nu vine nimic (nu vine competență, nu vine coerență, nu vine pragmatism), șocul nu este urmat de ceva bun (s-a întâmplat la domnul Marian Munteanu).

PNL-ul trebuie să producă acest șoc, printr-un lider cu adevărat clar (perceput ca fiind liberal de dreapta), după care trebuie să acționeze în mod coerent și ferm pe scena politică, fără niciun compromis cu stânga sau cu forțele populiste. Asta este singura șansă a partidului de a-și opri descreșterea și a începe cucerirea puterii în 2019 și 2020.

Reporter PSnews: Ați atras atenția acum câteva zile că există riscul ca PNL să nu îl sprijine pe președintele Klaus Iohannis pentru următorul mandat. Care sunt elementele pe care vă bazați afirmația și ce linii de acțiune propuneți pentru prevenirea acestei situații?

Viorel Cataramă: Poate nu m-am exprimat eu bine, poate nu am fost bine înțeles: eu am spus că există riscul ca Partidul Național Liberal să nu mai fie capabil să-l susțină pe președinte – să fie atât de slab, încât susținerea să fie nesemnificativă și fără succes. În momentul în care partidul va scădea sub 15%, capacitatea lui de a propulsa în turul II un candidat propriu devine nerealistă.

Deci eu, când spun că PNL-ul nu-l va mai putea susține pe Klaus Iohannis, mă gândesc că va fi neputincios în această întreprindere, îl va declara drept candidat, dar nu va fi capabil să-l susțină cu șanse reale să ajungă în turul II. Asta este chestiunea pe care  eu am adus-o în discuție.

În acest moment, Klaus Iohannis este persoana care ține echilibrul în România, care nu permite ca PSD-ul să acapareze toată puterea și să subordoneze politic justiția. Ajutorul președintelui vine mai mult din forța străzii decât din forța unui partid de dreapta din opoziție (cum ar trebui să fie PNL-ul și de unde ar trebui să vină această susținere), dar dacă PNL-ul își continuă trendul descendent, atunci această susținere, chiar dacă există, nu poate face performanță. Sper că am fost destul de înțeles.

Reporter PSnews: Ce și când a pierdut PNL în discursul dedicat mediului de afaceri? De ce tot mai puțini investitori se regăsesc în discursurile liberalilor de astăzi? Cât de adaptată mai este doctrina economică a PNL la realitatea actuală?

Viorel Cataramă: PNL a căzut în capcana discursului populist promovat îndeosebi de forțele de stânga, care au găsit un vinovat (fiindcă trebuia să existe unul sau mai mulți vinovați pentru declinul țării) în oamenii de afaceri, în așa fel încât s-a acreditat ideea că a fi om de afaceri înseamnă că ești de fapt un personaj cu probleme îndeosebi penale. Și atunci, în loc să fie aduși oameni de afaceri în interiorul partidului și să fie promovați în funcții înalte la nivel local sau național, oamenii de afaceri au fost marginalizați și folosiți numai ca sponsori în campania electorală.

Din acest motiv PNL-ul s-a îndepărtat de mediul de afaceri: pentru că a folosit și în acest domeniu un limbaj populist. Mai mult: i-a permis PSD-ului să facă sau să adopte măsuri de dreapta (mă refer la reducerea fiscalității), situație în care PNL-ul, în loc să susțină reducerea fiscalității, s-a opus. Deci comportamentul pe scena publică a fost de așa natură, încât a îndepărtat mediul de afaceri de partid. Or, în moțiunea mea, eu fac exact pe dos: doresc să atrag înspre partid mediul de afaceri (sectorul privat) și mai mult spun: sectorul privat trebuie crescut, iar sectorul bugetar trebuie redus la jumătate. Trebuie privatizate învățământul superior și spitalele și trebuie să fie dirijate toate fondurile disponibile pentru crearea de locuri de muncă în sectorul particular, prin investiții mai ales în infrastructură. Asta este filosofia moțiunii mele: să scot statul pe cât posibil din administrare, să-i las funcția de reglementare și control și să dau administrarea economiei românești în cât mai mare măsură sectorului particular.

Reporter PSnews: Cum se împacă propunerea dumneavoastră de privatizare cvasi-totală a învățământului cu faptul că numeroși români au probleme cu înțelegerea textului citit (în această privință situându-ne chiar pe primul loc în UE, la așa-numitul „analfabetism funcțional”)?

Viorel Cataramă: M-am referit la învățământul superior. La nivel de licee, am spus că un procentaj de maximum 25% trebuie privatizat. Propunerea mea pleacă tocmai de la realitatea românească – și anume: scădere dramatică a nivelului învățământului românesc, pentru că statul îl administrează. Învățământul devine performant atâta timp cât el este administrat de sectorul privat, și nu de către stat (de sectorul public). Vreau ca nivelul învățământului din România (mai ales cel universitar, dar și cel mediu) să fie crescut prin privatizarea acestor unități de învățământ, pentru că acolo ești sigur – ca și în spitalele private – că vei avea o educație corectă, bazată pe competență, și nu pe alte criterii, cum este în prezent. Deci prin această măsură va scădea dramatic numărul celor care merg la școală ca să nu facă nimic și va crește numărul celor care merg la școală ca să învețe cu adevărat și să se pregătească pentru viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *