Skip to content
Politică

UPDATE Andrei Hrebenciuc, reținut / Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc, noapte albă la DNA

UPDATE: Andrei Hrebenciuc a fost reținut pentru 24 de ore după mai bine de patru ore de audieri. Potrivit procurorilor DNA, Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23.10.2014, a inculpatului ANDREI HREBENCIUC, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani”, transmite DNA printr-un comunicat de presă.

În ordonanţele procurorilor există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.

SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.
Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și respectiv 307 Cod de procedură penală.

Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul ANDREI HREBENCIUC.

Familia Hrebenciuc a făcut noapte albă la DNA Braşov. Viorel Hrebenciucși fiul acestuia, Andrei, au ajuns în jurul orei 4 dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție Brașov pentru a da explicaţii în dosarul retrocedărilor în care cei doi sunt urmăriți penal. Asta după ce miercuri procurorii anticorupție au făcut percheziții la biroul lui Andrei Hrebenciuc.

Alături de el a fost şi tatăl său, Viorel Hrebenciuc, care spune că este nevinovat şi că adevărata ţintă a DNA este Victor Ponta şi candidatura sa la prezidenţiale, informează Antena3.ro.

Potrivit referatului DNA, Andrei Hrebenciuc ar fi fost implicat în afacerea retrocedărilor chiar de către tatăl său şi ar fi fost folosit ca intermediar al unei şpăgi. 12.000 de hectare ar fi urmat să ajungă în posesia lui Viorel Hrebenciuc, prin intermediul fiului său.

„Miza economică deosebită asociată transferului suprafeţei respective din patrimoniul statului în proprietate privată, este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro. (…) Potrivit datelor existente, pentru sprijinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai ROMSILVA, deputatul HREBENCIUC VIOREL ar urma să fie recompensat cu o suprafaţă de teren de circa 12.000 ha, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său Andrei Hrebenciuc”, se arată în referat.

Andrei Hrebenciuc a fost iubitul fiicei presedintelui, Elena Băsescu, timp de un an. O situaţie care nu i-a fost deloc pe plac lui Traian Băsescu.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri, însă între timp Hrebenciuc a demisionat din Parlament.

1 comentariu la “UPDATE Andrei Hrebenciuc, reținut / Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc, noapte albă la DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *