Skip to content
Politică

Viorica Dăncilă anunță o serie de măsuri în ședința solemnă de la Alba Iulia: ce indemnizații cresc de aproape 5 ori

Gandul.info

Premierul Viorica Dăncilă a fost prezentă la Cetatea Alba Iulia, unde a rostit un discurs cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României. Premierul a spus ce se va discuta în ședința solemnă și ce măsuri va adopta Guvernul în perioada următoare.

„Dragi români,

E o onoare să fim astăzi la ședința solemnă organizată pentru a celebra Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. Sala Unirii, în care ne aflăm, un simbol și un templu al României Mari, unde s-a hotărât și s-a semnat actul Marii Uniri. Este locul în care oamenii simt cu adevărat mândria de a fi român.

Actul unirii de acum 100 de ani a fost posibil datorită împrejurări istorice pe care conducătorii țării de la acea vreme au știut să le valorifice pentru binele României. Acei conducători nu au avut numai înțelpciune politică și talent duplomatic, ci au venit și cu o viziune pentru România Mare. Avem privilegiul istoric de a fi miniștri ai Guvernului României în momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, proclamată aici, la Alba Iulia. În plan simbolic, e probabil cel mai emoționant moment al mandatului nostru. Vom continua să punem în aplicare politici publice în serviciul țării și în beneficiul cetățeanului, să arătăm copiilor și urmașilor noștri că avem capacitatea să le lăsăm o Românie demnă, prosperă, mai unită și mai puternică. Ședința simbolică a Guvernului e un moment de mare însemnătate pe care îl trăim cu toții aici, la Alba Iulia, nu doar pentru a celebra, ci pentru a ne gândi și la viitor.

Eforturile pe care le depunem, toate inițiativele și măsurile pe care le luăm au scopul de a construi și a consacra în plan european și internațional o Românie modernă, activă, dinamică, cu o economie solidă și o societate unită, o țară care se adaptează la evoluțiile economice și sociale interne și internaționale și care are grijă de cetățenii săi.

În ședința de astăzi vom adopta măsuri prin care ne onorăm eroii, veterani de război, contribuim la bunăstarea cetățenilor și generației tinere. Avem pe ordinea de zi un act normativ cu valoare reparatorie pentru o categorie de persoane cărora societatea le datorează recunoștiință, iar statul are obligația să le asigure condiții decente de viață. Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. Este vorba de o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații. De la 259 la 1500 lei lunar pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1000 lei lunar pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.

Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii, care să faciliteze accesul la educație și să acopere lipsa de venituri. Toți copiii din România vor fi incluși, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide la trezorerie pentru fiecare copil un cont special de economisire. În acest cont părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1200 de lei depusă anual de părinte în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiți prin acest instrument pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanțarea studiilor universitare sau pentru a acoperi lipsa de venituri. Banii nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă și constantă”, a anunțat Viorica Dăncilă potrivit antena3.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *