Skip to content
Politică

Viorica Dăncilă aruncă nucleara: Guvernul va da OUG pentru Codurile Penale

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

„A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Dăncilă.

Întrebată de ce a fost nevoie de OUG şi nu s-a recurs la soluţia unui proiect de lege, premierul a explicat că s-a luat în calcul această variantă din cauză că alte legi au fost contestate şi a durat foarte mult până cînd au intrat în vigoare.

Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte adoptarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit Am vorbit despre această oportunitate” a răspuns premierul.

Viorica Dăncilă a precizat că se ia în calcul adoptarea unei ordoanţe de urgenţă care să aibă în vedere atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală şi s-a decis „ca pe ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da OUG”.

„Ştiţi foarte bine că atunci când Curtea Consituţională declară un articol, o lege, constituţională, ea este obligatorie pentru toată lumea, deci pornind de la acest considerent am avut aceatsă discuţie”, a explicat Dăncilă.

Referitor la articolele declarat neconstituţonale din Codul Penal şi Codul de Porcedurtă penală vor fi retrimise Parlamentului, a spus Dăncilă.

Primul ministru a spus că nu poate preeciza un termen la care ar urma să fie adoptată OUG.

„NU pot să spun, pentru că nu a vorbit de termen” a precizat ea.

Viorica Dăncilă l-a criticat din nou pe președintele Klaus Iohannis, pentru refuzul acestuia de a accepta revocarea a doi miniștri și numirea altora. Totodată, Dăncilă i-a reproșat lui Iohannis că a recurs la atacuri nedemne de funcția pe care o ocupă.

M-au uimit declarațiile președintelui, care a venit cu acele acuzații și jigniri care nu trebuie făcute de nimeni și împotriva nu numai a unei femei premier, ci a oricărei femei.

Aceasta mi se pare o atitudine pe care nu cred că trebuie să o aibă președintele României. Aceste lucruri nu fac decât să adâncească falia dintre președinție și miniștri, într-o perioadă în care ei se pregătesc să preia președinția Consiliului UE.

Dacă spunea că sunt obiective temeinice, atunci poate luam în calcul schimbarea uneia dintre propuneri. Din păcate nu am avut nicio explicație.

Când spui că ”femeia aceasta” sau ”nu cunoaște funcționarea statului” nu cred că sunt lucruri care să-ți facă cinste. Eu personal nu aș folosi aceste cuvinte.

Am discutat cu președintele la telefon, am spus că aștept o motivație pentru refuzul primelor propuneri.

Cred că nu președintele trebuie să facă evaluarea premierului sau a miniștrilor

Noi deja am început să preluăm președinția UE. Timpul lucrează în defavoarea noastră. Cât să aștept? Noi plecăm cu doi miniștri care vor fi schimbați după preluarea președinției”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, Dăncilă a respins acuzația președintelui potrivit căreia ea nu a explicat românilor de ce a ales să schimbe anumiți miniștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *