Skip to content
Economie

Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să nu-i mai taxeze pe ţăranii crescători de porci

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea, vineri dimineaţă, în şedinţa de guvern, să anuleze ordinul de ministru dat prin care se introducerea un nou model de clasificare a fermelor de porci.

„Domnule ministru am să vă rog să reveniţi la ordinul pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor exploataţiilor de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm. Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte, şi bineînţeles vom face o analiză referitor la acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă, în şedinţa de guvern.

Reamintim că prin acest ordin se prevede că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

„Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar”, a precizat, miercuri, Ministerul Agriculturii la solicitarea b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *