Skip to content
Politică

Viorica Dăncilă îi dă șah lui Iohannis. Mizele sesizării CCR și blocajul moțiunii de cenzură 

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o mutare pe scena politică, de altfel singura pe care o avea la dispoziție – sesizarea CCR după ce Iohannis a refuzat să numească vreun ministru pentru PSD, chiar și interimari. 

Președintele Klaus Iohannis nu are nicio soluție în acest moment, este ținut în corzi atât de Guvern, cât și de partidele din opoziție, PNL și USR. Dacă ar semna iarăși pentru miniștrii PSD, ar fi acuzat imediat de USR de blat. Deja ”trompetele” lui Dan Barna îl atacă pe Iohannis, acuzându-l că ar avea vreo legătură cu PSD, aceleași ”trompete” care inventează colaborări absurde ale președintelui. 

Pe de altă parte, acest blocaj în care s-a trezit Iohannis este o uriașă gură de oxigen pentru Viorica Dăncilă înainte de alegerile prezidențiale și pentru a menține guvernarea, cel puțin până în ianuarie 2020. 

Pentru că nu are alte soluții, Iohannis a împins-o pe Viorica Dăncilă în Parlament. Cum s-a schimbat compoziția politică a Guvernului, premierul va trebui să ceară votul Parlamentului. E asta o urgență? Nu. Guvernul funcționează și cu interimari. Sunt interimarii o urgență? Asta, da. 

Prin refuzul ei de a merge în Parlament, Viorica Dăncilă împinge opoziția să treacă la moțiune de cenzură. Mai sunt unii în USR sau PNL care încă n-au înțeles Constituția și tot urlă (electoral) cu alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt imposibile. Și vor fi imposibile și după prezidențiale, pentru că e greu de crezut că președintele (oricum se va numi el) va avea curajul să facă acest gest extrem și foarte complicat. Nu poți să dizolvi Parlamentul oricând ai chef sau pentru că opoziția are mai multe voturi. Alegerile anticipate ar fi neconstituționale și ar fi mai mult o răstunare a Parlamentului, o lovitură de stat decât un proces democratic. Dacă opoziția are mai multe voturi în Parlament, atunci e liberă să intre la guvernare fără probleme, lucru prevăzut de Constituție. Nu scrie nicăieri în Constituție că trebuie dizolvat Parlamentul și organizate alegeri anticipate când opoziția are majoritatea sau dacă opoziția nu are majoritate. 

PSD și Viorica Dăncilă nu au nicio emoție legată de alegeri anticipate. Și nici de moțiunea de cenzură. Pro România nu vrea să plece PSD de la guvernare, vrea doar să găsească un loc alături de PSD la guvernare. Moțiunea de cenzură are în continuare șanse mici să treacă. Este o situație în care nimeni nu are majoritatea, dar nici nu vor să construiască majoritatea. 

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului o va ajuta pe Viorica Dăncilă în campania electorală și în fața electoratului pesedist. PNL și USR vor trebui să caute sprijin la Pro România și alte partide. Pro România pare cea mai dificilă negociere, pentru că Victor Ponta a anunțat că e pregătit să intre la guvernare. De asemenea, o colaborare PNL-USR-Pro România ar putea să producă niște pierderi de voturi. USR erau cei care acuzau PNL că vor un USL2, iar acum USR va face parte dintr-un Guvern cu Ponta. Pentru că fără USR nu ar trebui să existe un viitor Guvern. USR trebuie să aibă oameni în Guvern și acest lucru va avantaja PNL. Pentru că și liberalii vor putea să-și facă puțină campanie pe spatele USR care va face greșeli înainte de alegerile parlamentare din 2020. 

Oricum, Viorica Dăncilă a testat scena politică în ultimele zile și știe că e foarte greu să strângă opoziția suficiente voturi pentru moțiune de cenzură. Din exterior pare sigură moțiunea, însă un vot ALDE împotriva PSD va fi un autogol. La fel cum știe că Pro România ar refuza-o pe Viorica Dăncilă dacă ar cere sprijin în Parlament, însă același Pro România n-ar vrea să sprijine PNL-USR. Dacă Pro România va da jos PSD de la guvernare, Victor Ponta nu va mai avea nicio șansă să se apropie de PSD în următorii ani. Cum electoratul Pro România este pesedist, ar putea să înregistreze și pierderi de voturi. De obicei, situațiile acestea sensibilizează electoratul PSD care se mobilizează și se grupează imediat în jurul baronilor. 

Democrația prevede că schimbările se fac ori în Parlament, ori cu ajutorul alegerilor, la termen. Alegerile anticipate sunt o soluție extremă. În aceste condiții, așteptarea pare să fie soluția la toate problemele din politica românească. Viorica Dăncilă așteaptă moțiunea de cenzură. Președintele Iohannis așteaptă alegerile prezidențiale. PNL și USR așteaptă alegerile din 2020, tot amăgindu-și electoratul cu alegeri anticipate. 

Numai că un partid politic, oricum s-ar numi el, nu trebuie să dispară de pe scena politică, cum cere USR, pentru că nu mai suntem în anii 50 când comuniștii își eliminau adversarii. Partidele politice trebuie să lupte pentru voturi la alegerile la termen, unii vor pierde, alții vor câștiga, dar ideea de a distruge partide politice arată că USR vrea să fie singurul partid de pe scena politică, exact cum era Partidul Comunist. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *