Skip to content
Alegeri prezidențiale 2019 Politică

Viorica Dăncilă, pact cu PSD-iștii privind candidatul la alegerile prezidențiale. Lovitură usturătoare pentru Tăriceanu

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte al PSD, sâmbătă, la congresul extraordinar al partidului, în timp ce Eugen Teodorovici a devenit preşedinte executiv, iar Mihai Fifor – secretar general, potrivit unor surse din partid.

PSD-iștii nu îl vor pe Tăriceanu candidatul coaliției la alegerile prezidențiale

Surse politice ne-au dezvăluit, însă, că alegerea Vioricăi Dăncilă în funcția de președinte PSD a fost condiționată de către PSD-iști. PSD-iști i-au cerut Vioricăi Dăncilă, printre altele, să excludă varianta unui candidat al coaliției la alegerile prezidențiale în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Printre motivele invocate de aceștia se află lupta președintelui ALDE cu justiția – unul dintre principalele motive pentru care PSD-iști sunt convinși că au ratat alegerile din 26 mai – precum și scorul dezastruos obținut de formațiunea politică la conducerea căreia este Tăriceanu, la europarlamentare.

Potrivit surselor, o mare parte dintre social-democrați exclud varianta ca PSD să nu aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Dăncilă: Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului

Amintim că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a propus PSD, la Congresul de sâmbătă, un acord pentru o coaliție care să guverneze România până în anul 2024 și care să permită să fie la Cotroceni un președinte echilibrat, interesat de țară și nu de realegerea ca șef de stat.

Liderul ALDE a adăugat că România nu își mai poate permite să aibă un președinte care are ca singur scop realegerea în funcție.

În replică, Viorica Dăncilă a declarat că va avea o discuție cu liderul ALDE și că nu ea ia decizia, ci forurile statutare ale PSD.

„O să văd ce a vrut să, ce vrea de fapt domnul Tăriceanu. O să am o discuție. Așa cum știți foarte bine, decizia nu o iau eu. Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului. Am spus în discursul meu că trebuie să schimbăm modul de abordare și decizia nu trebuie luată de președinte ci de forul statutar”, a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă la Congresul PSD.
PSD va decide în perioada următoare candidatul la prezidențiale. Viorica Dăncilă a spus că la finalul lui iulie sau începutul lunii august va fi un Congres pentru validarea prezidențiabilului PSD. Totodată, premierul a precizat că nu exclude ca prezidențiabilul să fie din afara PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *