Skip to content
Alegeri

UPDATE Viorica Dăncilă, replică pentru Klaus Iohannis: O dezbatere ar demonta toată propaganda şi toate atacurile mizerabile din ultimii ani, la adresa mea şi a PSD

Inquam Photos / Adriana Neagoe

UPDATE 21.50

Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că ar tebui să mai înveţe politică externă pentru că a făcut două greşeli.

Cred că preşedintele trebuie să mai înveţe politică externă, a făcut două greşeli. A legat Mecanismul de Cooperare şi Verificare de Spaţiul Schengen, sunt total diferite, nu au nicio legătură. Cred că domnul preşedinte nu a aflat încă, îl informez pe această cale, că noi îndeplinim criteriile de intrare în Spaţiul Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat de Comisia Europeană. Pentru a intra în Spaţiul Schengen este nevoie de decizie politică. Au fost trei state membre ale Uniunii Europene care s-au opus pe rând, să spunem.

În Consiliul European nu a fost Viorica Dăncilă, nu a fost primul-ministru, în Consiliul European este preşedintele României. Preşedintele României era cel care trebuia să discute cu şefii de stat sau de guvern care participă la Consiliul European. Mai mult decât atât, anul acesta, la Summitul la Sibiu, preşedintele României în faţa tuturor liderilor europeni spunea că până la final de an România va intra în Schengen. O altă promisiune neonorată. Deci nu este vina Guvernului, din punctul de vedere al Guvernului s-au îndeplinit toate criteriile tehnice, încă din 2011”, a spus Dăncilă.

Ea a precizat că ştie limba engleză dar nu o foloseşte pentru că îi e teamă de anumite greşeli, dar a promis că într-o lună va susţine un discurs în această limbă.

Vorbesc limba engleză şi înţeleg, dar nu vorbesc foarte bine. Din teama de a nu face o anumită greşeală, nu am vorbit în limba engleză, dar asta nu înseamnă că nu înţeleg sau că nu vorbesc limba engleză. Vreau să vă spun un lucru: aproape toţi preşedinţii de stat vorbesc în limba lor pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate. Pentru cei care vorbesc limba engleză, franceză, germană am tot respectul, pentru orice limbă străină pe care o vorbesc, sunt o resursă umană valoroasă, dar decât să vorbeşti, pentru că am văzut interpretările din spaţiul public, mulţi au vorbit în limba engleză şi au vorbit împotriva României în limba engleză. Şi am să vă dau exemplu. Luaţi din discursurile din Parlamentul European când a fost depusă rezoluţia pentru România în limba engleză au spus atât de multe cuvinte urâte despre propria ţară.

Într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză, ca să lămurim şi lucrurile acestea. Dar eu vreau să fac o precizare: cred că preşedintele României trebuie să fie, în primul rând, un om curajos. Dacă acum se teme de o confruntare cu contracandidatul, mă gândesc cum se teme atunci când vorbeşte cu un preşedinte de stat sau de guvern şi trebuie să îşi susţină ţara. Şi cred că preşedintele României trebuie să fie un bun patriot, să gândească, să vorbească şi să simtă româneşte„, a mai spus Dăncilă.

UPDATE 20.45

Viorica Dăncilă a avut o replică acidă la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, contracandidatul său în turul doi al prezidenţialelor, pe care l-a acuzat de aroganţă.

Liderul PSD a făcut din nou referire la necesitatea unei dezbateri publice între cei doi candidaţi, care, în opinia sa, ar demonta toate acuzaţiile “mizerabile”, făcute la adresa sa în ultimii ani.

Principalele idei din discursul Vioricăi Dăncilă:

Vorbim astăzi de doi candidati aleşi prin votul românilor, al tuturor românilor, care au intrat în comepetiție pentru preşedinţia României. pentru o ţară întreagă, dar nu şi pentru acest preşedinte, este normal, corect, şi de democratic să existe o dezbatere corectă, o confruntare de idei şi programe.

În 2014, Klaus Iohannis, ne spunea textual ca o dezbatere între contracandidat este absolut necesară şi aşteptata de toţi romanii. Se pare că multe s-au intamplat în acesti cinci ani de mandat cu principiile şi valorile lui, dacă ne spune că românii numai merită o astfel de dezbatere. După această logică ne putem aştepta să ne spună că românii numai merită să-şi exprime opţiunea politică dacă aceasta nu este PNL.

Tot în această seară, l-am văzut cum îşi arogă meritele penţru buna-desfasurare a alegerilor din diaspora, deşi ştim că creşterea secţiilor de votare şi votul prin corespondenţa sunt meritele guvernului Dăncilă.

Domnul Iohannis trăieşte în alta lume, se vede stăpân în stratosferă. Realitatea este ca o astfel de dezbatere, în faţa tuturor românilor, ar demonta imediat toată propaganda şi toate atacurile mizerabile din ultimii ani, la adresa mea şi a PSD. Probabil de aici tot acest refuz.

Încă îl aştept pe domnul iohannis să găsească înţelepciunea, tăria şi mai ales curajul de a accepta invitaţia la dezbaterea mea.

Îl invit astăzi, pe domnul Iohannis, în acest weekend la TVR ca să ne prezentăm viziunea pentru următorii cinci ani. (…) O să-i dau de astăzi subiectele.

Ați promis în campania electorală din 2014 că veţi renunţa la imunitatea oferită de funcţia prezidenţială. De ce aţi minţit?

Cum v-aţi făcut datoria de preşedinte pentru care v-au ales şi v-au plătit cetăţenii dacă în timpul mandatului aţi staţi mai mult în vacanţă decât la muncă?

Ca preşedinte care a încălcat Constituţia şi deciziile CCR, credeţi că meritaţi voturile romanilor pentru un al doilea mndat?

Aţi făcut promisiuni mari pentru țară, de exemplu intrarea în Schengen și ridicarea vizelor pentru Statele Unite. E normal să nu vă respectaţi în cinci ani angajamantele?

Ne vorbiţi de România normală. Credeţi că este normal să vorbiţi de jusitie şi integritate în timp ce dumneavoastră aveţi o problemă de corupţie cu casa?

În primele zile de la instalare, guvernul PNL a anunţat că vrea să renunţa la subvenitii, că nu poate plăti salarii, că vrea noi taxe şi că bugetarii să muncească până la miezul nopţii. Acesta este guvernul pe care vi-l doriţi pentru România în următoarea perioadă?

De ce aţi luat în derâdere pactul pentru bunăstare al PSD?„, a declarat Dăncilă conform b1.ro

Ştire iniţială:

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, susține o declarație de presă de la ora 20 la sediul central al PSD.

Am văzut că domnul Iohannis a prins glas. Am văzut singura conferință de presă din mandatul de președinte. Un dispreț total pentru democrație și pentru români. Ne spune că singura lui realizare a fost că a dat jos un guvern legitim, ales prin vot. Domnule Iohannis, fac eu lumină pentru dumneavoastră. Vorbim despre doi candidați aleși prin votul românilor, care au intrat într-o competiție pentru președinția României. Pentru o țară întreagă, dar nu și pentru acest președinte, e normal, corect și democratic, să existe o dezbatere corectă. În 2014, Klaus Iohannis ne spunea că o dezbatere pentru candidații din turul doi e necesară. Domnule Iohannis, cred că trăiți în altă lume, e stăpân într-o lume care există doar PNL”, a spus Dăncilă, conform antena3.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *