Skip to content
" "
Politică

Viorica Dăncilă și Dan Barna, în pericol să piardă șefia partidelor dacă nu intră în turul doi

Inquam Photos / George Călin

Rezultatul alegerilor prezidențiale din 2019 este important și pentru politica internă a României, fiind capabil să producă efecte pe termen lung. Liderii USR și PSD și-au asumat candidatura într-o perioadă în care șansele lor la victorie sunt reduse, în comparație cu președintele Klaus Iohannis. Această situație îi pune în fața riscului de a pierde șefia partidelor pe care le conduc în acest moment.

Dan Barna este președinte al USR printr-o manipulare și o evitare a regulamentului intern. Mai exact, alegerile pentru președintele USR ar fi trebuit să aibă loc după alegerile prezidențiale, însă Barna a mutat votul în septembrie, cu mult înainte să înceapă campania. Știa că dacă va pierde prezidențialele, va pierde și alegerile pentru șefia formațiunii politice.

" "

Va ajunge în aceeași situație dacă nu intră în turul doi la alegerile prezidențiale din 2019. USR se așteaptă la un rezultat de peste 20% în primul tur, pentru a fi sigur că intră în turul doi și pentru a spera măcar că au o șansă la victorie.

Numai că în niciun sondaj, Dan Barna nu este cotat cu aceste șanse în primul tur, ba chiar mult mai departe de cota de 20% din voturi. Sub acest prag de 20%, orice este posibil și dacă voturile se împart între mai mulți candidați, pot apărea surprize importante pe scena politică. Parcursul lui Dan Barna este unul lipsit de mari mișcări politice, el n-a fost în stare nici să-l bată pe Theodor Paleologu. Liderul USR se poate amăgi cu ideea că el luptă doar cu Iohannis și Dăncilă, însă atât timp cât nu e capabil să câștige o bătălie politică, nu va fi capabil să câștige niște alegeri la care nu mai contează la fel de mult partidul, ci e important candidatul.

Dan Barna sub 20% și ieșit din cursă. Schimbarea acestuia din funcția de președinte al partidului va fi absolut necesară și firească. USR-PLUS nu poate merge la alegerile locale și parlamentare cu eticheta de învins și condus de un învins. Riscă să nu-și mobilizeze membrii de partid și electoratul. Învinșii nu sunt niciodată un câștig pe scena politică. Va fi un calcul politic pe care USR va trebui să-l facă după alegeri, dacă vrea rezultate peste 20% în 2020.

În ultimele săptămâni, liderul USR este într-o scădere și a dispărut de pe scena politică. Nu mai este relevant pentru politica internă de când PNL și Iohannis au dat jos Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură. Astfel, Dan Barna are șanse mari să iasă din cursa pentru alegerile prezidențiale încă din primul tur.

Tabăra PSD este mult mai instabilă. Nu sunt cifre exacte despre PSD sau Viorica Dăncilă. Cert este că nici Viorica Dăncilă nu are șanse mari să ajungă la 20%. Se estimează că PSD a scăzut, iar premierul demis ar fi sub cota partidului. PSD e un uriaș adormit în acest moment și nici moțiunea de cenzură nu pare că l-a trezit.

Viorica Dăncilă sub 20% și ieșită din cursă. În PSD există în continuare o bătălie pentru șefia partidului, chiar dacă înainte de alegeri s-au calmat spiritele și par uniți în jurul Vioricăi Dăncilă. Actualul președinte PSD nu poate sta liniștită dacă nu va reuși să intre în turul doi. Este singura soluție prin care își poate salva fotoliul de lider PSD.

Imediat după afișarea rezultatului, baronii din teritoriu vor pregăti schimbarea Viorică Dăncilă la începutul lui 2020, chiar înainte de alegerile locale. Mai sunt în continuare multe conturi de reglat în PSD și nimeni nu poate sta liniștit. Vor exista și membri de partid sacrificați, printre care un Eugen Teodorovici sau un Mihai Fifor, la care Dăncilă n-a renunțat nici azi. Totodată, mai este și Ana Birchall care le-a adus pesediștilor numeroase pierderi în această campanie electorală. Este suspect cum Birchall încă mai face parte dintr-un partid pe care îl atacă public. Un loc 3 pentru Viorica Dăncilă în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 nu va însemna doar schimbarea liderului, ci lovitura va fi mult mai puternică.

Viorica Dăncilă sau Dan Barna nu vor intra în turul doi al alegerilor prezidențiale și unul dintre ei va trebui să renunțe la șefia partidului. În sondaje, Viorica Dăncilă a început să crească și până în ziua votului va continua să recupereze, mai ales dacă Guvernul Orban nu va primi luni voturile în Parlament. Respingerea Guvernului Orban va fi o victorie pentru PSD și o înfrângere pentru Iohannis și PNL. Probabil pe acest lucru mizează și Viorica Dăncilă, dar vom afla în curând cine a pariat corect în această bătălie politică.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *