Skip to content
Politică

Viorica Dăncilă, strategie pentru șefia PSD în 2020: de la politician anonim, la liderul opoziției anti-Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Viorica Dăncilă a acaparat scena politică și a devenit cea mai puternică femeie din politica românească din ultimii 30 de ani. Chiar dacă Klaus Iohannis este marele favorit și probabil acesta va fi și câștiga alegerile, Dăncilă a făcut cele mai mari progrese în politică, de la un politician anonim a ajuns astăzi candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale. De la un politician anonim, Viorica Dăncilă a ajuns în doar câteva luni la un politician războinic care poate duce o bătălie politică.

Pentru că Viorica Dăncilă este singurul candidat la alegerile prezidențiale din 2019 care a transmis mesajul că îl poate bate pe Iohannis, și exact același lucru îl face și acum. Marele avantaj al Vioricăi Dăncilă este acela că nu vom știi niciodată dacă are dreptate sau nu, pentru că aici nu e vorba de voturi, ci despre o dezbatere. Atât timp cât Klaus Iohannis fuge de dezbaterea cu Dăncilă, candidatul PSD este cel care domină scena politică și este omul care îl poate bate pe Iohannis. Exact acest mesaj îl transmite PSD și exact această imagine și-a construit Dăncilă.

Viorica Dăncilă a făcut cele mai mari progrese personale. De la un politician timid și care făcea frecvent greșeli, astăzi s-a transformat într-un orator fluent. Și lansează exact mesajele care sunt pe placul electoratului pesedist, precum „Iohannis e un dictator”, „Iohannis a fost premierul lui Mircea Geoană”, „Iohannis e penal”.

Și multe alte mesaje care reprezintă un atac direct la Iohannis, ea fiind singurul politician în această campanie care l-a atacat direct, dur și fără milă pe actualul președinte în funcție.

Viorica Dăncilă – la fel ca Dan Barna și Klaus Iohannis – a învățat anumite mesaje pe care le repetă ori de câte ori are ocazia. Nu este un politician care poate improviza sau care se poate adapta din mers la o anumită situație, însă a învățat să spună foarte bine ceea ce știe. Și acest lucru este suficient atunci când lipsește dezbaterea. Dacă președintele ar intra în „ring” cu Viorica Dăncilă și ar ataca-o în mod direct, atunci lucrurile ar sta diferit.

La prima vedere, se poate spune că președintele PSD își va încheia în curând cariera politică cu o înfrângere la alegerile prezidențiale din 2019, însă acest lucru poate reprezenta doar o altă etapă în cariera ei și trecerea de la un politician anonim, slab, la un adevărat rival pentru oricine din politică.

Viorica Dăncilă, liderul opoziției după alegerile prezidențiale

Pentru Viorica Dăncilă nici nu contează cursa pentru alegerile prezidențiale din 2019 sau bătălia cu Iohannis. Acum, fostul premier se agață de ultima ei șansă pentru a mai fi relevantă în politică și în PSD, deoarece dacă pierde șefia partidului ajunge iarăși un politician anonim. Viorica Dăncilă nu e parlamentar și nici europarlamentar. Nu putem să-i plângem de milă, cu siguranță va găsi un loc cald în vreo instituție a statului. Din punct de vedere politic, ea nu va mai exista fără șefia PSD.

În acest moment se chinuie să fie cel mai mare adversar al lui Klaus Iohannis și depune tot efortul pentru a-și dezvolta abilitățile. Este evident că a muncit foarte mult în această campanie și a avut în jurul ei o echipă de traineri care au pregătit-o, mai ales la capitolul discurs și public speaking. De asemenea, Viorica Dăncilă comunică bine pe foarte multe canale și este o prezență constantă atât pe site-urile de știri, dar și la televiziuni, radio, social media și panouri publicitare.

PSD este deja în opoziție și vor avea nevoie de un lider care să ducă lupta împotriva PNL-USR-PLUS în 2020. S-au ridicat mai multe voci din partid și mai multe personaje politice vor să-și atribuie acest rol pe care momentan îl are Viorica Dăncilă. Planul ei este acela de a rămâne la conducere și după alegerile prezidențiale. Contează cât de mare va fi diferența dintre cei doi, iar duminică putem avea chiar o surpriză. Cu cât Viorica Dăncilă se apropie mai mult de Klaus Iohannis, cu atât are șanse mai mari să rămână la conducerea PSD, pentru că înfrângerea oricum nu i se poate reproșa, fiind mai mult o problemă generală a partidului care nu înțelege că vechea strategie de a face politică – dominată de baroni și pomeni electorale – începe să apună sub ochii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *