Skip to content
Politică

Viorica Dăncilă: Studenții nu pot fi obligați să rămână în țară după terminarea facultății

Viorica Dăncilă Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, miercuri seară, că studenții nu pot fi obligați să lucreze în România un număr de ani după terminarea facultății, așa cum a dat de înțeles în aceste zile ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Totuși, liderul PSD a declarat că și-ar dori ca absolvenții români ”să rămână în țară pentru că găsesc aici condiții bune, găsesc aici salarii mai bune”.

”Știți foarte bine că acest lucru nu se poate face.  Mi-aș dori să rămână în țară pentru că găsesc aici condiții bune, găsesc aici salarii mai bune, și cred că acest Guvern a făcut multe demersuri în acest sens. Să nu uităm că am crescut salariile medicilor până la 4000 de euro tocmai pentru ca medicii să rămână în țară. Am dotat cu aparatură performantă aproape toate spitalele județene, am investit în spitale. Eu cred că pentru tineri trebuie să creăm, condiții ca să rămână în țară, bineînțeles din punctul de vedere al legislației europene nu putem forța pe cineva să rămână în România și nu ar fi nici corect. Fiecare trebuie să își creioneze propriul destin, dar eu mi-aș dori să rămână cât mai mulți tineri în România și să pot face cât mai multe lucruri pentru ca ei să rămână aici, chiar mâine am o întâlnire cu studenți”, a declarat Viorica Dăncilă la Digi 24.

Afirmațiile premierului vin în contextul în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România.

 „Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul finanțelor, la Antena 3. El a explicat că „nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală …Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a continuat Eugen Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *