Viperele nu manifestă agresiune împotriva oamenilor. Declarații după ce un tânăr a fost atacat

Sursa foto: Pixabay

Viperele nu atacă omul, informează Parcul Național Retezat, după ce un tânăr de 24 de ani, aflat în excursie în Munții Retezat, a fost mușcat de o viperă.

Cea mai recentă victimă a viperelor în Hunedoara a fost un tânăr de 24 de ani, care, la mijlocul săptămânii trecute, a fost mușcat de un șarpe veninos, în timp ce se afla într-o excursie pe munte, în zona Șaua Prelucele, din Munții Retezat, potrivit adevărul.ro.

„Salvamontiștii au intervenit pentru acordarea măsurilor de prim ajutor necesare, fiind solicitat în sprijinul echipajului elicopterului SMURD de la Caransebeș pentru transportarea acestuia la o unitate spitalicească care deține ser antiviperin. Persoana a fost preluată, monitorizată și transportată cu ajutorului elicopterului SMURD la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, unde a fost predat în siguranță medicilor, pentru acordarea asistenței medicale necesare”, informa Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

După incidentul din Munții Retezat, angajații din Parcul Național Retezat au transmis un comunicat în care aduc lămuriri cu privire la comportamentul viperelor, și atacurile mai frecvente în perioada veri

„Atenție! Viperele nu atacă omul, viperele se apără când se simt amenințate. Atacă numai în situații limită, când le călcăm și nu le respectăm distanța de confort (de exemplu, punem mâna sau piciorul pe ele, le lovim sau le provocăm). În Parcul Național Retezat, noi suntem vizitatori și trebuie să respectăm locuitorii permanenți ai zonei”, a informat administrația PNR.

Conform unor estimări publicate de Tibor Sos, herpetolog (herpetologia este știința care se ocupă cu studiul amfibienilor și al reptilelor) mii de șerpi sunt uciși în fiecare an în România.

„O altă victimă frecventă a uciderilor este năpârca, șopârla fără picioare. Iar dacă includem aici și acei șerpi care anual cad victime traficului rutier, numărul poate ajunge până la câteva zeci de mii de exemplare”, arată administrația PNR.

Mușcătura de viperă, prevenită de portul bocancilor

Viperele se află în plin sezon de împerechere și pot deveni mai agresive, arată  reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.

Ele pot fi întâlnite mai frecvent în zonele de munte, cu stâncării. În caz de muşcătură, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor. Unii specialiști susțin însă că, neprovocate, la fel ca și alți șerpi veninoși, viperele nu atacă omul.

DSP Hunedoara recomandă turiştilor să fie precauţi, iar pentru a evita să fie muşcaţi de vipere trebuie să ţină cont de următoarele sfaturi, atunci când se află pe traseele montane sau în locuri cu stâncărie.

„Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, informează DSP Hunedoara.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: