Skip to content
Economie Politică

Virgil Guran explică de ce importă România produse agroalimentare: Daea e un tip simpatic, dar mai are nevoie de știință

Ziarul Oglinda

Deficitul comercial în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu 35% anul trecut, în comparație cu 2017. Dacă exporturile s-au majorat cu 4,1%, importurile au înregistrat un avans de 7,9%, aproape dublu, față de primele, pe fondul creșterii cantităților de carne de porc, preparate alimentare și țigări aduse din alte țări de România.

De menționat că, în timp ce, la categoria exporturi, România înregistrează avansuri în privința produselor brute, cum ar fi porumbul și grâul, importurile se remarcă mai ales prin produse finite, prelucrate.

PSNews a luat legătura cu deputatul liberal Virgil Guran, pentru a afla care sunt consecințele acestei stări de fapt și cum poate fi ea remediată.

Este un fenomen economic logic și cei de la PSD nu pot să înțeleagă că economia nu poate fi păcălită”, a declarat Virgil Guran, în exclusivitate pentru PSNews.

Iar decalajul dintre exporturi și importuri va crește și mai mult: prin creșterea veniturilor populației, ușor-ușor consumul crește.

Atât timp cât noi nu producem aceste bunuri în țară, ele se vor importa. Cât privește adâncirea deficitului comercial, nu va aduce decât inflație, deprecierea cursului de schimb, cu alte cuvinte, tot ce înseamnă această creștere economică se anihilează prin lipsa măsurilor, din partea Guvernului, pentru a rezolva problema deficitului comercial”, a adăugat el.

Un ministru simpatic, dar fără știință

Ministrul Petre Daea este bine văzut de multă lume în sensul că este așa, simpatic, dar tipul acesta de măsuri presupun mai multă știință.

El este aplecat spre producția agricolă, dar nu cred că înțelege ce înseamnă producția agro-alimentară, nu înțelege ce înseamnă dezvoltarea acestui sector economic important.

Nu este posibil să exportăm grâu și să importăm pâine congelată, prin diferite super-marketuri, care realizează lucruri de genul acesta”, spune deputatul liberal.

Nevoia unui program național

Îmi este foarte clar că este nevoie de un program național de sprijin pentru cei care vor să producă și să transforme producția agricolă brută în produse finite.

Ca să dăm doar exemplul industriei de panificație, noi importăm din Italia foarte mult produse folosite în alimentație, paste făinoase și alte asemenea.

Pentru a porni și în România producția trebuie să existe programe de sprijin, e nevoie de start-up-uri, pentru că nu este un sector foarte rentabil: presupune investiții mari, iar profiturile se obțin mai greu”, arată Virgil Guran.

O mare problemă, desfacerea-distribuția

În plus, avem o foarte mare problemă cu desfacerea. Producătorii români au probleme cu rețelele multinaționale de distribuție. Eu cred că aceste rețele au o politică foarte clară de a aduce produse de afară și de a nu sprijini producția internă.

Noi ne-am bătut pentru legea care prevede ca 51% din produsele alimentare din hypermarketuri să fie din România, dar sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate aici, inclusiv în ceea ce privește relația cu cei care administrează aceste firme mari de distribuție.

În plus, producătorii români trebuie sprijiniți să își facă acele centre de colectare – distribuire”, apreciază el.

Lipsa de strategie

Rețelele de hypermarketuri motivează lipsa distribuției de produse românești prin faptul că nu e nimeni în stare să le aducă, de exemplu, 50 de tiruri cu roșii pe zi. Or, pentru a se întâmpla acest lucru, trebuie să îi ajutăm pe producători să își facă acele centre de colectare, unde să se adune producția de la mai mulți și să poată fi distribuită centralizat.

În momentul de față, ministerul de profil lasă asta la inițiativa producătorilor, dar este foarte greu să se adune câteva sute de mici producători, să își facă centre de colectare – sunt câteva exemple, dar puține, constituie mai degrabă excepția decât regula.

Atunci, trebuie să intervină statul și să existe o politică economică în acest sens, dar această gândire nu există în momentul de față la Ministerul Agriculturii.

Cum ziceam, Daea este un tip plăcut, jovial, se învârte printre fermieri și asta uneori dă bine.

Dar, după părerea mea, mai are mult până să ajungă la o politică economică globală, pentru a putea să îi sprijine pe producătorii români”, spune, în concluzie, deputatul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *