Skip to content
Politică

Virgil Popescu, alarmat: „Companiile de stat conduse politic sunt focare de corupție!” Exemplul din Mehedinţi

Vicepreşedintele PNL Virgil Popescu este alarmat: „Companiile de stat conduse politic sunt focare de corupție!” Citiţi mai jos despre exemplul din Mehedinţi dat de liderul liberal.

„Scandalurile de corupție s-au extins și asupra companiilor de stat. Anchetele procurorilor scot la iveală numeroase cazuri de corupție, care provoacă statului român prejudicii de milioane de euro. De asemenea, interesele României sunt puse în pericol și se înmulțesc amenințările la adresa securității țării noastre”, a declarat Popescu, într-un comunicat trimis, joi, PSnews.ro.

În acest context, Virgil Popescu aminteşte o recentă declaraţie a ministrului Economiei, Costin Borc. Vicepremierul a afirmat: „Faptul că reputația capitalului românesc a fost afectată de legăturile cu un mediu corupt nu face decât să împiedice oameni de valoare să vină să lucreze în companiile dumneavoastră. Aceștia preferă să lucreze la o multinațională”.

Astfel, preşedintele PNL Mehedinţi spune ce ar trebui să facă Guvernul şi acuză PSD de politizarea unor instituţii.

„Până acum, instituțiile statului aveau tendința să acuze mediul privat de corupție. Observ o schimbare de atitudine. Totuși asta nu ne ajută cu nimic, deoarece dezastrul din companiile statului ține strict de Guvern. Executivul are responsabilitatea să se asigure că societățile din subordinea sa nu mai ajung pe mâna grupurilor infracționale organizate. Miniștrii trebuie să fie mai vigilenți și să supravegheze îndeaproape activitatea acestor societăți. Guvernul mai are și responsabilitatea să-și curețe corupția din propria ogradă, apoi să vorbească despre corupția din mediul privat.

Atât timp cât fenomenul corupției continuă să domine companiile statului, multe aflate deja în insolvență sau în faliment, nu vom reuși să atragem profesioniști din domeniu, care să salveze economia națională. Societățile statului au nevoie de o conducere formată din profesioniști, care să-și ocupe locul de muncă pe baza competențelor de care dau dovadă. Totodată, corupția a sporit odată cu implicarea factorului politic în companiile statului. Există cazuri în care PSD a impus anumite persoane la conducerea unor companii, iar mai târziu s-a dovedit că s-au format grupuri infracționale organizate”, punctează Virgil Popescu.

În acest punct, vicepreşedintele PNL aminteşte binecunoscutul caz al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), instituţie aflată în pragul falimentului.

„Un foarte bun exemplu este chiar la noi în județul Mehedinți, la RAAN. S-a vorbit mult despre falimentul Regiei Autonome de Activități Nucleare (RAAN), dar puține persoane au recunoscut că PSD a împins această companie spre faliment. În ultimii ani, RAAN a reprezentat pentru pesediști doar un instrument prin care încercau să obțină voturile cetățenilor din Drobeta-Turnu Severin. Social-democrații au promis în campaniile electorale că vor salva Regia, însă după ce au obținut mandatele au abandonat orice proiect care presupunea salvarea RAAN.

În ultima săptămână, DIICOT Mehedinți a reținut doi foști directori ai Regiei, acuzați că au delapidat compania statului cu peste 23,5 milioane de lei. Cu alte cuvinte, banii cetățenilor, banii angajaților RAAN au ajuns în buzunarele unui grup infracțional. Viitorul a mii de oameni din Drobeta, care munceau la această companie, a fost vândut pentru suma de 23,5 milioane de lei.

În urma acestor scandaluri de corupție, chiar și companiile private își pierd credibilitatea și investitori internaționali se tem să-și lase banii în România. Acuzăm frecvent companiile private de corupție, dar aceeași situație o întâlnim și la companiile statului, chiar sub ochii procurorilor.

Este momentul să punem accentul pe profesionalizarea companiilor de stat, astfel încât să asigurăm o continuitate pentru industria românească. Mai sunt câteva domenii în care companiile statului pot fi profitabile și nu trebuie să pierdem această șansă”, mai transmite Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *