Skip to content
Economie

Virgil Popescu anunţă compensarea facturilor la energie şi gaze: Scumpirea gazelor e dirijată de Rusia, de către Gazprom

psnews.ro

Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, susține că scumpirea gazelor este dirijată de Rusia, de către Gazprom. După ce va fi operațional Nord Stream 2, vom vedea o scădere a prețului, a mai spus Popescu. Acesta a vorbit și despre facturile mai mari la energia electrică și despre soluțiile Guvernului la cele două probleme.

Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacități de producție a energiei electrice, de întărire a rețelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a rețelei de transport de gaze și, în paralel, rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru a putea crește gradul de acces al românilor la gaze naturale.

Referitor la prețurile la gaze este o creștere pur și simplu dirijată de către Federația Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operațional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a prețului”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Ministrul a explicat apoi prețurile mai mari la energia electrică: „Pactul Green Deal a dus o creștere de la 22 la 55 de euro a certificatului de CO2. Toți ceilalți producători care nu folosesc energie fosilă, care nu plătesc CO2, vând energia la prețul marginal de pe piață, de aceea este această creștere, coroborată cu o creștere economică, cu o revenire din pandemie, o creștere a energiei electrice atât în Europa cât și în Asia, unde se consumă foarte foarte mult. Atât la energie electrică, cât și la gaze, creșterea consumului a fost foarte mare”.

Potrivit b1.ro, ministrul a punctat că statul poate veni în ajutorul românilor prin adoptarea și intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil. De asemenea, Guvernul lucrează la două scnearii de compensare a facturilor din această iarnă.

Ce putem face? Sigur, pe lângă consumatorul vulnerabil care sper să iasă repede din Parlament. Totodată, lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, pentru români. Mergem până la venitul mediu sau consumul mediu. Ceea ce am promis vom face și aproximativ 10 milioane de români vor primi ajutor financiar, în această iarnă, pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale”, a mai susținut ministrul Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *