Skip to content
Politică

Virgil Popescu demască disperarea PSD de la ELCEN: Firea nu știe în ce se bagă! EXCLUSIV

facebook.com

Vicepreședintele PNL Virgil Popescu a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a demascat disperarea guvernului PSD-ALDE din spatele presupusei treceri a ELCEN din patrimoniul Ministerului Energiei în cel al Primăriei Municipiului București (PMB).

Pentru început, șeful PNL Mehedinți a atras atenția asupra impasului legislativ cu care s-ar putea confrunta o astfel de manevră.

„Vineri, am primit și eu un SMS privind o posibilă convocare a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru perioada 2-4 august (SMS semnat de Liviu Dragnea – președintele Camerei Deputaților). Acuma: coroborând cu declarația premierului, că ar dori o sesiune extraordinară ca să dea o lege pentru trecerea ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, cred că la asta se referă – dacă n-or fi și alte puncte pe ordinea de zi.

Referitor la ELCEN: mi se pare impropriu să dai o lege pentru o companie. Mi-aduc aminte că avem o decizie a Curții Constituționale, care a împiedicat guvernul Ponta să dea ordonanță de urgență (care să fie apoi aprobată de Parlament, printr-o lege) pentru o companie (era vorba despre Rompetrol atunci). Deci nu văd de ce s-ar fi modificat între timp părerea Curții Constituționale când vine vorba să dai o lege pentru o companie. Dacă vrea statul român să vândă acțiunile ELCEN de la Ministerul Energiei la Consiliul General al Capitalei, poate s-o facă prin hotărâre de Guvern, a explicat Popescu.

În continuare, vicepreședintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților a scos în evidență adevărata intenție a premierului Mihai Tudose: aceea de a folosi suma provenită din tranzacție astfel încât rectificarea bugetară din august să fie una pozitivă. Mai precis, deputatul PNL a apreciat că banii bucureștenilor vor fi folosiți pentru „peticirea” bugetului central.

„Revenind la oportunitatea vânzării: nu mi se pare că rezolvă problema bucureștenilor. Primăria Capitalei are o datorie istorică de 180 de milioane de euro la ELCEN – de pe vremea lui Oprescu, preluată de doamna primar Gabriela Firea, care nu a făcut absolut nimic ca s-o rezolve. ELCEN-ul, la rândul lui, are datorie către Romgaz. Romgazul este o companie listată la bursă. La fel este Transgaz, compania care asigură conductele pentru transportul gazelor naturale. Deci nu poți să spui tu, minister: «Nu mai primiți banii!», pentru că nu ai cum. Legea companiilor listate la bursă nu permite acest lucru. Deci e clar că această datorie trebuie plătită.

Acuma: să dai cel puțin 780 de milioane de lei (aproape echivalentul datoriei istorice) doar ca să transferi acțiunile dintr-o parte în alta mi se pare impropriu din punct de vedere economic – acest lucru nu are niciun fel de justificare economică. Iar doamna Firea probabil că vrea să-și mai pună o companie în portofoliu (ELCEN, de data asta), pe lângă cele 9 deja create. Cu ELCEN în patrimoniul Primăriei nu are ce să facă – oricum trebuie să-i plătească datoriile de 180 de milioane de euro, ca s-o aducă pe linia de plutire și pentru ca bucureștenii să aibă căldură în această iarnă.

Mai mult decât atât: am văzut că există un excedent în bugetele locale (spre deosebire de bugetul național, care este pe deficit). Probabil că Guvernul se gândește ca, prin vânzarea ELCEN, să transfere o parte din banii bucureștenilor, practic să-i treacă dintr-un buzunar în altul, să ia 780 de milioane de lei sau mai mult (dacă va fi nevoie, în urma evaluării acțiunilor – așa l-am auzit pe prim-ministrul Tudose), să aducă această sumă la bugetul de stat din bugetul bucureștenilor și să-și peticească rectificarea. Că de-aia se și grăbesc premierul și primarul general să facă această tranzacție până la rectificarea bugetară”, a punctat Popescu.

Totodată, fostul secretar de stat din Ministerul Economiei a tras un semnal de alarmă privind riscul dezechilibrării sistemului energetic național (și, implicit, a celui din București) în ipoteza în care ELCEN va fi lăsat fără bani pentru achitarea datoriilor și, pe cale de consecință, va intra în faliment. În opinia lui Virgil Popescu, primarul Gabriela Firea nu a prevăzut, probabil, acest risc.

„Dacă ELCEN-ul nu găsește bani (că vin ei de la Primărie, că vin de la Guvern) ca să-și plătească datoriile la gaze, compania riscă să treacă din procedura de insolvență în faliment, ceea ce ar afecta grav sistemul energetic național. Mai mult: l-ar dezechilibra complet. Ș-așa este la limită inelul energetic al Bucureștiului! Odată cu închiderea ELCEN-ului, sistemele energetic atât al Bucureștiului, cât și al României ar fi total dezechilibrate. Astfel, sunt convins că doamna primar Firea habar nu are și nu s-a gândit la așa ceva – nu cred că știe în ce se bagă. Dar așa, de ochii lumii, dă bine să aibă un ELCEN în portofoliu și, probabil, prin această companie, să mai învârtă niște zeci de milioane de lei cu firmele de casă ale PSD-ului, a afirmat politicianul pentru PSnews.ro.

Întrebat ce vor face parlamentarii PNL pentru a stopa manevrele executivului PSD-ALDE, Virgil Popescu le-a recomandat colegilor liberali să nu voteze ordonanța de urgență legată de ELCEN, dacă aceasta va ajunge în Legislativ.

„Eu cred că această sesiune extraordinară va fi doar pentru ca Guvernul să depună această ordonanță. (Constituția spune că, în momentul în care Guvernul dă o ordonanță de urgență, Parlamentul trebuie convocat în termen de maximum 5 zile pentru votarea ei.) Eu cred că nu se va discuta această ordonanță de urgență în două zile (pentru că nu ai timp), ci va fi doar depusă. Recomandarea mea pentru colegii mei liberali este ca noi să nu votăm această ordonanță de urgență, care practic nu rezolvă problema de fond a bucureștenilor și a ELCEN-ului, doar trecând o companie din patrimoniul Ministerului Energiei în patrimoniul Primăriei, a încheiat PNL-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *