Skip to content
Politică

Virgil Popescu, despre planurile de alianţe ale PNL în Mehedinţi, fuziunea cu UNPR, lupta anti-PSD şi soarta RAAN EXCLUSIV INTERVIU

" "

Vicepreşedintele PNL Virgil Popescu a acordat, luni, un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre planurile de alianţe ale PNL în Mehedinţi, fuziunea cu UNPR, lupta anti-PSD şi soarta Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Concret, Popescu a arătat cum s-au schimbat configuraţia Consiliului Local Drobeta-Turnu Severin şi cea a Consiliului Judeţean Mehedinţi. În acelaşi timp, preşedintele organizaţiei PNL Mehedinţi a dezvăluit cum se raportează filiala pe care o conduce la UNPR-iştii şi PMP-iştii din judeţ.

" "

Reporter PSnews: Cum apreciaţi noua componenţă a Consiliului Local, cu un viceprimar liberal (Daniel Cîrjan) şi cu 10 locuri pentru PNL?

Virgil Popescu: Reflectă exact rezultatul votului din 5 iunie, în care peste 38% din severineni au votat Daniel Cîrjan şi Partidul Naţional Liberal.

Reporter PSnews: În acest context, ce strategie are PNL pentru Consiliul Local?

Virgil Popescu: PNL a reuşit să formeze o majoritate pentru alegerea viceprimarilor, are mai mult de o treime din Consiliul Local Drobeta-Turnu Severin (aproape 50%). Dacă ţinem cont şi de următoarele mişcări naţionale vizavi de o posibilă alianţă sau fuziune cu UNPR (care are 6 consilieri municipali), dacă aceasta se va realiza, PNL va avea peste două treimi din Consiliul Local şi va fi principala forţă din Consiliul Local Drobeta-Turnu Severin.

Reporter PSnews: Cu cine aţi făcut majoritate?

Virgil Popescu: A fost o majoritate ad-hoc cu doi dintre cei cinci consilieri din grupul Partidului Social Democrat, care au votat alături de noi.

Reporter PSnews: Vă referiţi la viceprimarul Cornel Folescu şi la consilierul local Alin Rapcea?

Virgil Popescu: Exact – la ei.

Reporter PSnews: Ce părere aveţi despre excluderea din PSD a celor doi?

Virgil Popescu: Eu nu cred că au fost excluşi; a fost o propunere de excludere a Biroului Politic Municipal al Partidului Social Democrat (birou condus de actualul primar Marius Screciu). Nu am auzit până acum să se fi luat o decizie la nivelul conducerii judeţene a PSD. Acuma: dacă e rău ca tu, ca partid, să ai viceprimar şi preferi să-l dai UNPR-ului, înseamnă că asta e bine pentru PSD. Mi-ar părea rău să fie excluşi, dar, pe de altă parte, pot spune că mă bucur, dacă Partidul Social Democrat îşi dă afară oameni de valoare.

Reporter PSnews: Intenţionează PNL să facă majoritatea cu PMP în Consiliul Local, având în vedere că o asemenea măsură a fost luată de liberali în alte locuri din ţară?

Virgil Popescu: Noi, înainte de şedinţa de vineri a Consiliului Local, am avut discuţii şi cu UNPR, şi cu PMP. Din păcate, au fost neserioşi în discuţiile cu noi şi nu le-am putut finaliza. Dar PMP-ul mai are să-şi rezolve o problemă internă, vizavi de excluderea fostului preşedinte (al organizaţiei Mehedinţi – n.r.) Eugen Golea (care era consilier local), excludere care nu e definitivă. În momentul de faţă, PMP nu are decât un singur consilier local. Deci, până nu-şi va rezolva Partidul Mişcarea Populară problema din interior, e greu de a fi un partener viabil pentru noi.

Reporter PSnews: Aţi vorbit mai devreme despre neseriozitate. Vă refereaţi doar la PMP sau şi la UNPR?

Virgil Popescu: Şi la UNPR, partid din partea căruia am avut două discuţii foarte punctuale cu primarul Constantin Gherghe (fostul primar de Severin – n.r.). Negocierea, practic, se finalizase, dar, în seara dinainte de constituirea Consiliului Local, n-a mai răspuns la telefon, iar la şedinţă n-a venit. Şi am observat, din primele minute ale deschiderii şedinţei Consiliului Local, că s-a format ad-hoc, brusc, grupul PSD-UNPR, oficial anunţat. Deci cum putem numi asta decât neseriozitate în negociere? Puteau să spună că nu doresc.

Reporter PSnews: Dacă, de la centru, se va hotărî fuziunea PNL-UNPR, ce veţi face? Veţi respecta decizia în judeţ?

Virgil Popescu: Normal – eu nu am resentimente vizavi de colegii din UNPR. A fost o negociere pe majoritate, dar, dacă se va face o fuziune sau o alianţă, va trebui tratată foarte serios de către colegii din UNPR, pentru că eu înţeleg că până acum au făcut cam ce au vrut, dar, în momentul în care vor fi în interiorul Partidului Naţional Liberal, trebuie să respecte regulile Partidului Naţional Liberal.

Reporter PSnews: Din punctul de vedere al stilului de conducere, poate fi considerat Aladin Georgescu urmaşul lui Adrian Duicu la preşedinţia Consiliului Judeţean Mehedinţi sau există speranţe privind o posibilă schimbare?

Virgil Popescu: Nu cred că sunt asemănări între Aladin Georgescu şi Adrian Duicu vizavi de stilul de conducere. Eu mă aştept ca să fie un alt tip de lider – nu atât de autoritar, care să-şi dorească absolut totul şi care să nu poată să obţină totul – şi cred că Partidul Naţional Liberal va face o opoziţie solidă la nivelul Consiliului Judeţean Mehedinţi. Avem interesele primarilor noştri, interesele severinenilor noştri şi ale mehedinţenilor care trebuie respectate (şi ale celor care ne-au votat, şi ale celor care nu ne-au votat) şi cred că vom reuşi să ne impunem punctele de vedere şi proiectele liberale: atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local.

Reporter PSnews: Concret: ce strategie are PNL pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi?

Virgil Popescu: Ne dorim, împreună cu Consiliul Judeţean Mehedinţi şi cu Consiliul Local Drobeta-Turnu Severin şi, probabil, cu primăriile limitrofe, să formăm o zonă industrială, un parc industrial, pentru că cea mai mare problemă a mehedinţenilor şi a severinenilor sunt locurile de muncă, prin închiderea RAAN. De aceea, orice proiect de parc industrial fără Consiliul Judeţean şi fără Consiliul Local Drobeta-Turnu Severin nu se poate face. Mai există Primăria Comunei Şimian (o primărie foarte mare), Primăria Comunei Izvoru Bârzii (liberală, pe terenul căreia se găseşte Termocentrala de la Halânga). Suntem, practic, sortiţi să conlucrăm, pentru a crea locuri de muncă, prin acel parc industrial pe care vrem să-l construim.

Reporter PSnews: Dumneavoastră v-aţi pronunţat adesea în legătură cu soarta Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Aţi discutat, în acest sens, cu avocatul Remus Borza sau cu altcineva de la Euro Insol (lichidatorul judiciar al RAAN)?

Virgil Popescu: Încă nu am discutat cu domnul Borza vizavi de ce are de gând să facă la RAAN. Am apreciat poziţia dânsului, la prima venire la RAAN, vizavi de faptul că Termocentrala Halânga ar trebui să funcţioneze cel puţin în iarna aceasta, pentru a da apă caldă şi căldură Severinului. De asemenea, i-am apreciat poziţia vizavi de acea unitate de management a apei grele care trebuie făcută, pentru că trebuie avut grijă de stocul de apă grea care a fost produs la Regia de Activităţi Nucleare şi care, în momentul de faţă, este uşor lăsat de izbelişte. Dar eu cred că putem avea puncte comune în realizarea acestor obiective împreună cu Euroinsol şi cu domnul lichidator judiciar Remus Borza. Cu certitudine, voi căuta să am o întâlnire cu dânsul pe această temă.

Reporter PSnews: Ce promisiuni v-a făcut ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, în ceea ce priveşte soarta RAAN?

Virgil Popescu: Aici, nu vorbim de promisiuni; am avut nenumărate discuţii şi înainte de campania electorală, şi în timpul campaniei, şi după ea, iar eu sunt foarte mulţumit că domnul ministru Grigorescu a înţeles necesitatea ca termocentrala de la Halânga să funcţioneze în continuare, pentru a asigura apa caldă şi căldura oraşului Drobeta-Turnu Severin. De asemenea, am vorbit despre unitatea de management a apei grele – cum am mai spus – şi ce m-a surprins foarte plăcut este că dânsul a fost foarte receptiv şi s-a gândit imediat să găsească o soluţie vizavi de actualii disponibilizaţi care vor începe, în câteva zile, să plece din RAAN, în sensul devansării termenelor din Hotărârea de Guvern de anul trecut, cu privire la disponibilizări. Termenul final era 31 august; or, odată cu declanşarea falimentului, acest termen nu mai poate fi păstrat şi e normal să se modifice acel act legislativ. Vreau să vă spun că am găsit un partener de dialog şi de sprijin în ministrul Victor Grigorescu foarte activ, care a găsit soluţii la toate problemele cu care se confruntă RAAN-ul în această situaţie juridică şi cred că le va pune în practică.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *