Skip to content
Economie

Virgil Popescu, la Dosar de Politician: Vrem să obținem prin PNRR 600 de milioane pentru o rețea de distribuție de gaze naturale în amestec cu hidrogen

Facebook/Ministerul Energiei

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat marți, pentru B1 TV, că reprezentanții Comisiei Europene nu au respins proiectul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind construcția unei rețele de distribuție de gaze naturale, ci pur și simplu au mai multe nelămuriri ce urmează a fi discutate de acum. Rețeaua ar trebui să distribuie un amestec de gaze naturale cu hidrogen (10-15%), or Comisia Europeană nu s-a lămurit, de exemplu, cum va putea produce România hidrogen până în 2026. Popescu a subliniat că nu e deloc complicat și țara noastră poate face acest lucru. Ministrul Energiei a mai precizat că reprezentanții Comisiei au rămas cu nelămuriri deoarece colegii săi de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nefiind specialiști, nu au știut să explice în detaliu. Asta deși ideea cu hidrogenul i-a aparținut chiar lui Cristian Ghinea (USR-PLUS), titularul acestui minister.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

„Noi am trimis la Bruxelles, am lucrat împreună colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe zona de energie. 1,3 miliarde – proiecte de energie regenerabile și 600 de milioane – proiecte de rețea de distribuție de gaze naturale în amestec cu gaze verzi. Aici vorbim mai ales de hidrogen. De unde a pornit această idee cu amestecul de hidrogen? Anul trecut, eu cu dl ministrul Boloș, de la acea vreme, am negociat foarte dur cu Comisia Europeană să convingem să ne aprobe 250 de milioane pentru rețelele de gaze naturale. Răspunsurile au fost la început ”nu, nu, nu”, apoi i-am convins că o rețea nouă de gaze naturale inteligentă, cu contorizare europeană, care să știe exact unde sunt fisuri… A fost aprobat. Sunt bani europeni, 250 de milioane. E în derulare. Primele 10 proiecte au fost deja semnate, sunt alte 200 în evaluare.

De la acest concept, am zis pe PNRR să mergem și mai mult. Se pune problema să producem pe mixul gaz natural – hidrogen. Să mergem mai departe să facem rețelele de distribuție, cum au început colegii din Germania, să pregătite, ca în 2026 să circule un mix 10 – 15% hidrogen, cu gaz natural. Asta fost una dintre întrebările pe care Comisia Europeană le-a pus colegilor de la MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) care, nefiind specialiști tehnic, nu au știut să răspundă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Acesta a precizat că deocamdată a avut loc doar o primă discuție la Bruxelles, iar ideea cu hidrogenul i-a aparținut chiar lui Cristian Ghinea (USR-PLUS), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Ideea cu hidrogenul a venit chiar de la dânsul (Ghinea). Colegii de la Comisie au întrebat cum ne asigurăm că România va putea produce hidrogen pentru aceste rețele în 2026. În primul rând, aceste rețele trebuie să fie insule independente, să nu aibă legătură cu rețelele celelalte de distribuție a gazelor naturale, să fie în zone mai puțin dezvoltate unde nu sunt rețele deja. Și intră direct amestecul de hidrogen în gazul natural după ce vine gazul din Transgaz. 

De 600 de milioane se pot face o medie de 4.000 km rețea. Știm cam câte gospodării se pot conecta ca să fie eficient pe un km – în jur de 40. Dacă sunt mai multe, mai bine. Deci știm că de 600 de milioane putem conecta 160.000 de gospodării. Știm cât reprezintă maxim 15% hidrogen și o să ne iasă o cantitate care cu ușurință se poate produce.

O să mergem să explicăm. A fost un prim feedback, suntem pregătiți să scriem asta pe hârtie și să mergem la Bruxelles să le explicăm că e foarte ușor de produs această cantitate de hidrogen. Aici au dreptate cei de la Bruxelles: vor să se asigure că toată această rețea nu e la nivelul întregii țări, că atunci e mult mai greu să distribui hidrogenul. Trebuie să ne gândim cu colegii de la MIPE în ce zonă vom implementa această rețea”, a mai explicat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *