Skip to content
Politică

Virgil Popescu răbufnește: PSD vrea să căpușeze deplin companiile de stat!

facebook.com
" "

Virgil Popescu – vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL) acuză Partidul Social Democrat (PSD) că vrea să „căpușeze deplin” companiile de stat, prin „sabotarea guvernanței corporative”.

Ideea a fost exprimată într-un comunicat trimis miercuri PSnews.ro (și intitulat Sabotarea guvernanței corporative, fiind şi ultimul pas al PSD spre căpușarea deplină a companiilor de stat prin intermediul politrucilor), unde Popescu își exprimă revolta față de amendamentele depuse marți de către PSD în Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților. Concret, vicepreședintele acestei comisii se referă la proiectul de lege de aprobare a OUG 109/2011 (privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat).

" "
" "

„Proiectul a fost asaltat încă de la dezbaterea din Senat cu amendamente ale PSD, menite să impună excepții de la regula organizării concursurilor pentru conducerea companiilor, astfel încât legea urma să fie lipsită de conținut. Practic, toate marile companii ar fi fost exceptate de la aplicarea legii, iar managerii acestora numiți politic”, avertizează Virgil Popescu.

În continuare, Popescu a devoalat planul concret al PSD-ului de a ocoli acordurile internaționale ale României în materie de guvernanță corporativă și de a da drept Guvernului să se comporte discreționar în acest domeniu. Mai precis, social-democrații au înaintat un amendament ce face posibil ca Executivul să hotărască prin Hotărâre de Guvern (HG) care companii vor beneficia de concursuri de recrutare și care vor fi conectate la sistemul de promovări politice.

 „Cum acest lucru nu putea să treacă neobservat și cum PSD risca să arunce în aer acordurile și înțelegerile cu organismele internaționale, laboratoarele partidului au găsit formula ideală de a se preface că renunță la acest demers, dar de a menține același obiectiv.

Astfel, PSD a propus un alt amendament care va da Guvernului dreptul ca prin HG, în mod discreționar, să hotărască pentru ce companie organizează recrutare prin concurs și pentru care face recrutare politică. Majoritatea controlată de PSD a impus aceste modificări, urmând ca această formă a legii să fie supusă votului în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, atrage atenția liderul PNL Mehedinți.

Deputatul liberal dă asigurări că PNL se va opune „în mod ferm” demersurilor PSD-iste: „Așa cum am votat și în Comisie, PNL se va opune în mod ferm acestui gen de politizare a companiilor de stat și denunță orice tentativă a PSD de a da sinecuri activului de partid”.

În ultima parte a comunicatului, Virgil Popescu arată cu degetul o serie de numiri politice făcute de către guvernarea PSD-ALDE a unor oameni lipsiți de experiență (cazuri care au ajuns deja în atenția presei).

„Credem că un management performant poate fi făcut numai cu o reală selecție a directorilor companiilor de stat pe criterii profesionale, iar cazuri precum cele de la Electrica S.A. și OIL Terminal unde printre administratori se regăsesc președinții cluburilor de table din Giurgiu și Constanta, membri ai ALDE, nu trebuie să se mai repete.

Trag un puternic semnal de alarmă și față de ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Transelectrica, unde 3 membri ai directoratului au fost numiți doar pentru că dețin carnet roșu de partid, dar nu au niciun fel de experiență în domeniul energiei.

PSD, lasă companiile în pace, nu e de ajuns că vrei să le iei 90% din dividende? În ritmul acesta nu o să mai ai ce să le mai iei! conchide Popescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *