Skip to content
Economie

Virgil Popescu reclamă un comportament speculativ al furnizorilor de enegie

Virgil Popescu Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, că a observat un comportament speculativ al furnizorilor de enegie, care a dus la creşterea preţului, iar ANRE ar trebui să intervină. Popescu afirmă că piaţa trebuie să fie liberă, dar nu fără nicio regulă.

Ministrul a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, că preţul energiei este la fel cu cel de anul trecut, creşterile fiind date de un comportamet speculativ. ”Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut pentru portofoliul de clienţi casnici care îl avea energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020, că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza…

Noi ne-am trezit uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi”, a precizat Popescu.

Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-şi iei energia în 2020 pentru 2021 (…) şi vii şi spui anul acesta că nu ai curent şi cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ”, a adăugat ministrul.

Acesta a susţiut că şi pe piaţa reglementată tot furnizorii au avut de câştigat. ”Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi au un comportamnt speculativ. Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE, piaţă liberă, dar toti să respecte nişte reguli”, a mai declarat ministrul.

Sunt anumiţi furnizori care caută să-şi vândă businnes-ul pentru că au vâdut în piaţă ceea ce nu au avut (…) Dacă ar fi cumpărat energie din timp, ea ar fi fost ieftină, poate că nici piaţa zilei următoare nu era la acest nivel, nu era nevoie de atâta energie”, a mai declarat Popescu, precizând că ”ANRE ar trebui să intervină”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *