Skip to content
Politică

Virgil Popescu scoate la iveală capcanele Legii gazelor offshore: Crește dependența de Rusia! EXCLUSIV

descoperamehedinti.ro

Deputatul PNL Virgil Popescu – vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din forul legislativ inferior – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală capcanele Legii exploatărilor offshore, așa cum a fost ea votată luni în Camera Deputaților.

CITIȚI ȘI: UPDATE Legea offshore, votată în Camera Deputaților (for decizional)

Așa cum puteți vedea AICI, 14 dintre cei 31 de deputați PNL prezenți au votat împotrivă, iar ceilalți 17 s-au abținut.

Încă de la început, Virgil Popescu l-a pus la zid pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru excesul de zel al acestuia de a explica în direct modificările aduse proiectului de lege, chiar în timp ce acesta se afla în Comisia de industrii.

„Ieri am asistat la un simulacru de dezbateri în comisiile reunite de industrii, administrație și buget-finanțe din Camera Deputaților. În timp ce noi dezbăteam amendamentele în comisii, domnul Dragnea era prezent la toate televiziunile și prezenta poporului ce s-a aprobat în comisie”, a afirmat Popescu.

Pe fond, președintele PNL Mehedinți l-a contrazis vehement pe șeful PSD în materie de cifre, susținând că statul va câștiga din redevențe mult mai puțin decât s-a lăudat Dragnea.

Mai mult: domnul Dragnea ne spunea cum statul va câștiga 20 de miliarde de dolari din aceste exploatări și ce bine că vom deveni independenți energetic. Nimic mai fals! Ministerul de Finanțe a trimis Comisiei de industrii o evaluare a impactului bugetar din aplicarea Ordonanței 7/2013 asupra exploatărilor offshore, din care statul câștigă, în perioada 2020-2050, 500 de milioane de lei anual, adică 15 milarde de lei în 30 de ani.

Nu mai vorbim că aplicarea OUG 7 înseamnă o impozitare mai mare decât cea pe care domnul Dragnea ne-a spus că o vor plăti operatorii offshore prin legea aprobată de PSD și ALDE aseară. Iar acum eu îl întreb pe președintele PSD: unde sunt cele 20 de milarde de dolari, domnule Dragnea? Probabil în programul de guvernare, a detaliat Virgil Popescu, membru în Biroul Executiv (BEx) al Partidului Național Liberal.

Nici investitorii străini nu sunt scutiți de efectele negative ale noii Legi offshore, liderul liberal subliniind că ultima formă a actului normativ „crește dependența României de gazul rusesc”.

„Tot ieri am văzut declarațiile titularilor de concesiuni off-shore, prin care aceștia transmit un semnal ferm că legea domnului Dragnea are impactiv negativ puternic asupra investițiilor din Marea Neagră.

Cu alte cuvinte: românii trebuie să știe că ieri (luni – n.r.), PSD și ALDE au aprobat o lege care dinamitează interesul de securitate energetică a României, alungă investorii străini din Marea Neagră și crește dependența României de gazul rusesc. Nu mai vorbesc de semnalul pe care retragerea unor investori de talia companiei Exxon îl dă în piață!” a tunat PNL-istul.

În plus, Virgil Popescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea de înțelegeri secrete cu Guvernul de la Budapesta pe tema exploatării gazelor naturale.

Tot ieri, domnul Dragnea ne spunea că prin această lege gazul românesc se va vinde în proporție de 50% în țară, și nu va merge la unguri. Iar minte Liviu Dragnea! Ce îi împiedică pe unguri să cumpere gazul românesc de pe platformele de tranzacționare din România sau prin contracte bilaterale încheiate cu operatorii offshore? Cred că ar fi trebuit ca Liviu Dragnea să ne spună dacă a avut înțelegeri cu guvernul maghiar pe această temă, pentru că este ciudat că liderul PSD nu a reacționat la provocările la adresa României venite din partea ministrului de Externe maghiar și a directorului FSGZ (transportatorul de gaze al Ungariei – n.r.). Mare atenție: NU are importanță cine cumpără gazul, ci important este ca totul să fie transparent, iar prețul să fie corect.

Concluzia este că acest guvern nu este capabil să facă o strategie clară, astfel încât gazul extras în România să fie consumat în România, că nu este în stare să ne spună în cât timp va putea crește rețeaua de distribuție a gazelor pentru populație, câte centrale de producere a energiei electrice pe gaze naturale vor putea fi construite în România și în cât timp actuala guvernare Dragnea-Dăncilă va putea stimula investițiile în petrochimie. Pe scurt: cu un asemenea guvern, nimic nu este posibil!” a încheiat Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *