Skip to content
Politică

Virgil Popescu scoate la lumină o nouă lege PNL: Va stabili un echilibru în mediul de afaceri

curierulnational.ro

Virgil Popescu, vicepreședinte PNL, a scos la lumină o nouă lege pe care o pregătesc liberalii în domeniul economiei. Acesta a precizat că este vorba despre un proiect legislativ prin care PNL încearcă să lupte cu offshore-urile și cu multinaționalele care nu-și achită taxele și impozitele.

„Este nevoie de un cadru strict de reglementare pentru a împiedica migrația capitalului din România. O primă soluție este Directiva europeană 1164/2016, care prevede ca impozitele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea. PNL va depune tot efortul ca această directivă să devină lege până la 1 ianuarie 2017, iar eu personal m-am implicat în acest proiect. Lucrez împreună cu colegii mei din partid la un proiect legislativ care va stabili un echilibru în mediul de afaceri, între firmele private românești și multinaționale, și, totodată, ne va proteja de paradisuri fiscale”, a spus Popescu într-un comunicat de presă transmis redacției PSnews.ro.

De asemenea, vicepreședintele PNL a avertizat că România pierde foarte mulți bani de pe urma companiilor care își trimit profitul în paradisuri fiscale.

„Mediul de afaceri din România tinde să fie din ce în ce mai mult acaparat de offshore-uri, care pun în pericol încasările la bugetul statului. În timp ce multinaționalele încearcă să evite plata taxelor și a impozitelor, statul român pierde în fiecare an sume importante pe care ar putea să le investească în domenii precum sănătatea sau educația.

Potrivit unei analize KeysFin, 20% din economia românească ajunge în paradisuri fiscale precum Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize. Multe dintre firmele prezente în România și-au construit diferite conexiuni în țările recunoscute pentru offshore, într-o tentativă de a plăti taxe mai mici.

Statul român pierde sume importante din taxe și impozite, iar momentan nu are niciun instrument să împiedice acest lucru. Situația aceasta este una frustrantă atât pentru instituțiile statului, cât și pentru întreprinzătorii care sunt nevoiți să plătească un impozit pe profit de 16%. De asemenea, un alt lucru care ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că tot mai mulți angajați sunt înregistrați pe firme offshore.

„Angajaţii firmelor cu acţionari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forţa de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condiţiile mediului de afaceri autohton”, explică analiştii KeysFin.

O statistică a Ziarului Financiar ne arată că întreaga cifră de afaceri a companiilor străine din România (38.000 de companii) a fost de 536 miliarde de lei, însă rezultatul lor net raportat a fost de minus 2 miliarde de lei. Pe de altă parte, firmele private românești au avut o cifră de afaceri de 509 miliarde de lei, raportând un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, banii pe care companiile străine îi fac în România, nu rămân de fapt în economia noastră și ajung în paradisuri fiscale. Întreprinzătorii români sunt cei care aduc cea mai mare contribuție la bugetul statului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *