Skip to content
" "
Politică

Virgil Popescu taxează moșmondeala PSD pe Legea salarizării: Li se va întoarce în față! EXCLUSIV

facebook.com

Vicepreședintele PNL Virgil Popescu taxează moșmondeala PSD-ului în ceea ce privește proiectul Legii salarizării.

Amintim că guvernul PSD-ALDE a anunțat încă de acum câteva zile că nu va promova acest proiect de act normativ prin ordonanță de urgență și nici nu își va asuma răspunderea, preferând în schimb să îl trimită în Parlament ca pe o inițiativă obișnuită de lege, cu toată procedura legislativă de rigoare (una care – evident – durează mult mai mult decât în celelalte două cazuri).

" "
" "

CITIȚI ȘI: Legea salarizării unitare. Grindeanu, precizări de ULTIMA ORĂ

În acest context, Virgil Popescu (vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a criticat atât tergiversarea Legii salarizării, cât și planurile utopice ale cabinetului Sorin Grindeanu legate de îndeplinirea promisiunilor din campania electorală.

Concret: în opinia liderului PNL Mehedinți, amânarea Legii salarizării denotă faptul că Executivul și-a dat seama că nu are suficienți bani. În același context, liberalul a avertizat că, dacă Guvernul va trage prea mult de timp, „va pierde puncte în bătălia electorală”.

Părerea mea este că au realizat că n-au bani. Încasările la buget – în ciuda declarațiilor triumfaliste ale ministrului de Finanțe și ale premierului – sunt cu vreo 5 miliarde de lei sub suma prognozată. Asta arată un lucru foarte grav: că încasările scad, așa că nu văd de unde ar putea să vină bani pentru creșterile salariale. Iar trimiterea legii în Parlament va face ca discuțiile să se lungească și probabil să iasă o lege abia la sfârșitul anului sau chiar la începutul anului viitor.

Ceea ce PSD-ul va face va fi să tragă de timp în aplicarea acestei legi, care – noi am spus-o încă din campania electorală – era foarte bine să fie finalizată și să o avem gata acum. Ceea ce nu înțeleg eu este: dacă sunt atât de hotărâți cei de la Guvern să rezolve problema salarizării și a inechităților din sistemul bugetar, nu înțeleg de ce nu dau ordonanță sau de ce nu își asumă răspunderea pe această lege. Este legea PSD-ului, doamna ministru al Muncii Olguța Vasilescu a clamat că este cea mai bună lege din sud-estul Europei și de pe lume… Atunci să și-o asume! Dar am impresia că nici nu cred în ea și aruncă pisica în curtea Parlamentului, în așa fel încât să fie o discuție aproape interminabilă.

Eu cred că li se va întoarce în față această strategie, pentru că, în momentul în care ai orizonturi de așteptare foarte mari, iar tu, ca partid, tragi de timp, nu faci decât să pierzi puncte în bătălia electorală, a detaliat Popescu.

Confruntat cu ideea vehiculată de către comunicatorii PSD (potrivit căreia cabinetul Grindeanu nu se grăbește cu Legea salarizării, ca să nu fie acuzat de intenții ascunse și de un mod pompieristic de a rezolva lucrurile – ca în cazul Ordonanței 13), șeful PNL Mehedinți a scos în evidență absurdul acestei ipoteze.

„Dacă este legea Partidului Social Democrat, și-o asumă, semnează toată coaliția, au majoritate, ce dezbatere cred ei că se va face în Parlament? Se va trage de timp în comisii săptămânile următoare și nu vom avea o procedură care să se încheie în această sesiune parlamentară (până la 1 iunie). Și va veni vara; lumea pleacă în concedii, mai uită, iar în septembrie ne vom apuca din nou de ea. Și uite așa trece anul! Nu văd voință politică din partea Partidului Social Democrat, prin această strategie de a nu aproba foarte rapid această lege, care – repet – este una binevenită, care ar trebui cât mai repede pusă în aplicare.

Numai că PSD-ul și-a dat seama că nu are bani pentru promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală și pentru promisiunile pe care le va face în această Lege a salarizării, unde nu am văzut anexele. Parcă ar fi ținute la secret, discutate cu fiecare sindicat în parte, pe fiecare ramură de activitate… Nu înțeleg de ce nu au făcut publice toate anexele, să vedem exact ce propune PSD-ul”, a punctat Virgil Popescu.

Pe de altă parte, deputatul PNL a estimat că PSD și ALDE „nu vor avea curajul să depășească ținta de 3%”, din cauză că, în caz contrar, România riscă infringement din partea Comisiei Europene.

„Nu cred că vor avea curajul să depășească ținta de 3%, întrucât automat se va porni procedură de infringement. Numai că eu cred că vom avea o rectificare negativă foarte accentuată în iulie sau în august. Și o să vedem atunci!

Pentru că e clar că veniturile nu și le vor putea realiza – gândiți-vă că în primul trimestru au minus 5 miliarde, situația se va accentua, în lunile de vară nu prea sunt încasări la bugetul de stat… Și ne vom trezi după ce vom veni din concediu că nu mai sunt bani pentru promisiunile PSD-ului. Și atunci să văd pe unde vor scoate cămașa!

În campanie, erau foarte buni: venea domnul Dragnea cu dosărelul cu figuri și cu cifre, spunea: «Uite ce frumos e: toată lumea nu va mai plăti impozite, salariile sub 2.000 de lei vor fi neimpozabile, veniturile dublate, medicii nu vor mai plăti impozite, toată lumea va trăi bine și fericit»… Acum, când e să pună în practică ce au promis, nu mai sunt bani!” i-a criticat Virgil Popescu pe guvernanții lui Sorin Grindeanu.

Solicitat să precizeze de unde ar putea tăia Guvernul la proxima rectificare bugetară, parlamentarul PNL a nominalizat trei domenii posibil defavorizate: Apărarea, Transporturile și, nu în ultimul rând, fondurile europene ce ar putea fi direcționate pentru acoperirea găurilor din bugetele pentru salarii și pensii.

„Din ce am văzut eu în buget (lăsând la o parte tăierile), au prognozat câteva miliarde de lei absorbție de fonduri europene. Iar este o utopie acest lucru! Dar la fondurile europene au de asemenea bugetată cota de finanțare – acolo au o marjă de bani pusă în buget pentru cofinanțarea fondurilor europene, dintre care pe unele le vor muta la capitolul de pensii, la capitolul de salarii…

Alt loc de unde cred că se așteaptă să se ia bani este bugetul Ministerului Apărării. Nu trebuie să uităm că au alocat 2% din PIB la presiunea președintelui Klaus Iohannis și a PNL, dar nu prea se dorește să se facă repede programele de înzestrare a Armatei în acest an… Și atunci după rectificare vor rămâne bani în bugetul Ministerului Apărării, vor spune că nu mai este timp anul acesta să se facă înzestrarea Armatei, așa că vor tăia banii de acolo și îi vor duce la Ministerul Muncii, la salarii, la pensii, ca să acopere găurile de buget.

Nu știu ce se va face la Ministerul Transporturilor, pentru că eu nu văd să fi început vreo autostradă sau altceva. E posibil ca și de acolo să se taie. Din câte am observat, toate guvernele din ultimii 10 ani au tăiat la rectificări de la Ministerul Transporturilor, pentru că alocau bani în prima parte, după care îi mutau de acolo, întrucât nu erau gata proiectele și nu erau demarate”, a încheiat Virgil Popescu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *