Skip to content
Politică

Virgil Popescu trage de mânecă Guvernul: Nu abandonaţi domeniile strategice! Studiu de caz: Oltchim

descoperamehedinti.ro

Virgil Popescu (vicepreședinte al Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților) trage de mânecă Guvernul, pentru ca acesta să nu abandoneze domeniile strategice ale economiei, parlamentarul dând ca exemplu situația combinatului Oltchim.

Vicepreședintele PNL a fost prezent marți la conferința „Falia dintre economia românească și România productivă: Politici necesare să o închidem” organizată de către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Liberalul a început prin a pune problema mai generală a susținerii în străinătate a producătorilor români. Concret, președintele PNL Mehedinți a sugerat o acțiune guvernamentală „biunivocă”.

O dată, a identifica în interiorul României producătorii care pot să facă și să simtă că, dacă pot să facă o producție, au și o desfacere (…), deci să-l identific și să-l trimit pe piață; și, pe de altă parte, să găsesc oportunități pentru producătorul român, să se ducă și să și investească în altă parte. Pentru că să nu uităm: nouă ne lipsește curajul de a ne duce și a deschide, de exemplu, o fabrică în Bulgaria sau în Ungaria. De ce să n-o facem? De ce să vină doar ei încoace? Eu cred că ăsta ar trebui să fie rolul. Îmi pare rău că nu există o agenție de promovare a comerțului și a investițiilor separate (totul e înglobat într-un minister), dar hai să zicem că și așa se poate face. Eu cred că ăsta ar trebui să fie rolul ministerului: să se pună în sprijinul efectiv al întreprinzătorilor, să-i ia din România și să-i promoveze în afară pe cei care vor să investească în afară; să-i ajute, să-i promoveze în afară. Că are suficiente mijloace și suficient de mulți bani”, a detaliat Popescu.

În continuare, Virgil Popescu a scos în evidență rolul investițiilor străine.

„Și – evident – nu trebuie blamate: investițiile străine sunt foarte bune. Uitați-vă câte locuri de muncă au făcut, cât know-how ne-au adus în țară și cât de mult au adus în cultura organizațională! Pentru că una este să-ți vină o firmă din afară cu o întreagă cultură organizațională și să te învețe cum să ai cultul muncii, și alta este s-o iei pas cu pas și să încerci s-o faci tu altfel. Aici cred că mai este mult de lucru și aici cred că trebuie umblat”, a comentat PNL-istul.

Ultima parte a declarației lui Virgil Popescu s-a referit la cazul concret al combinatului Oltchim. Pornind de la acesta, vicepreședintele Comisiei de industrii a pledat pentru sprijinirea capitalului de stat, în sensul ca Executivul să identifice acele sectoare economice strategice care sunt în insolvență (precum Oltchimul) și să le dezvolte.

„I-aș da (lui Alexandru Petrescu, ministrul Comerțului – n.r.) o soluție simplă la Oltchim: înțeleg că se vinde pe 9 bucăți, pe 9 pachete. Eu tot timpul am zis: OK, capital românesc. Capital românesc înseamnă capital privat, dar înseamnă și capital de stat. De ce o firmă cu capital de stat n-ar putea cumpăra o bucată din Oltchim – ca direcție strategică – și să dezvolte acea activitate? De ce trebuie să ne gândim că, dacă e capital de stat, el nu poate să achiziționeze pe piața liberă, în competiție cu altcineva? Deci, dacă Guvernul hotărăște că e strategic ca o bucată din Oltchim să fie (cumpărată – n.r.), păi haideți să facem și găsim o companie sau facem un start-up care va cumpăra! Problema este de curaj și problema este de a lua decizii. Nu trebuie să ne gândim că trebuie să le vindem și gata: dacă le vindem, le vindem și să le cumpere numai alții. Haideți să le cumpărăm și noi! O companie de stat are aceleași drepturi ca o companie privată. Dacă nu găsim o companie privată, se intră într-o competiție și până la urmă cel mai bun o cumpără. Dar să o cumpere și să îi mențină obiectul de activitate! Iar dacă eu, stat, știu că vreau să dezvolt acel domeniu strategic, păi atunci investesc, îl cumpăr și dezvolt acel domeniu strategic. Știu că am nevoie, pentru că eu știu cel mai bine pentru economia mea și ce poate să mi se alimenteze de la acel domeniu strategic”, a încheiat Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *