Skip to content
Politică

Virgil Popescu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de un efort financiar din partea statului „

Vicepreşedintele PNL Virgil Popescu, luni, într-un comunicat de presă remis redacției de știri Psnews.ro trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația Complexului Energetic Oltenia și a protestului minerilor din România.

„Minerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) au ales să organizeze un „marș al disperării” spre București, de la Târgu Jiu, pentru a împiedica disponibilizările pe care le pregătește societatea. Complexul se confruntă cu probleme financiare, după ce în 2014 a avut pierderi de 700 de milioane lei, iar în 2015 a înregistrat pierderi de circa 900 de milioane de lei.

Ministerul Energiei a analizat situația de la CE Oltenia și a ajuns la concluzia că reprezentanții societății n-au prezentat informații complete pentru întocmirea unui plan de acțiune în sectorul lignitului. De asemenea, conducerea ministerului a tras un semnal de alarmă, precizând că jocurile politice pot afecta viitorul complexului. Posturile de conducere din CEO trebuie oferite pe criterii clare de meritocrație, iar conducerea societății trebuie să asigure un proces transparent de selecție. Situația de la CEO trebuie să ne oblige la măsuri prin care să prevenim astfel de cazuri, deoarece multe dintre companiile statului sunt implicate în jocuri politice și, totodată, în probleme financiare.

Aproximativ 7.000 de salariați ai CEO se află în șomaj tehnic pe lunile aprilie și mai, iar vânzările de energie electrică au scăzut masiv, raportat la primele două luni din acest an. Conducerea Complexului dorește să disponibilizeze peste 2.000 de salariați, în condițiile în care 400 dintre aceștia mai au o perioadă foarte scurtă de timp până când să devină pensionari cu acte în regulă. Conducerea CEO este disperată să reducă numărul angajaților încât le-a propus acestora chiar și compensații pentru plecările voluntare.

Minerii veniți la proteste în București doresc să-și păstreze locurile de muncă și efortul lor trebuie apreciat. Au mers pe jos peste 300 de kilometri ca să-și impună punctul de vedere, deoarece nimeni nu le-a ascultat solicitările. Vorbim de oameni care au nevoie de un venit să-și întrețină familia și nu putem să-i lăsăm în voia sorții. Companiile statului și-au făcut un obicei din a concedia angajați imediat ce se confruntă cu probleme financiare, deși situația ar putea fi rezolvată printr-un management mai eficient, prin promovarea unor angajați care au dat dovadă de competență, prin transparență, prin restructurarea domeniului. Partidul Național Liberal a militat întotdeauna pentru decizii chibzuite, mai ales când vine vorba de viitorul angajaților. În proiectul programului nostru de guvernare, PNL pune accentul pe creșterea investițiilor în companiile statului, pentru a spori eficiența acestora. Disponibilizările nu fac decât să crească numărul șomerilor din România, atât timp cât problemele reale și grave nu sunt rezolvate. 

Consider că în urma dialogului dintre Ministerul Energiei și minerii de la CEO se va ajunge la soluții favorabile atât pentru angajați, cât și pentru Complex. Ministrul Economiei, Costin Borc, i-a asigurat deja pe mineri că actualul Guvern nu intenționează să închidă Complexul Energetic Oltenia și se depune tot efortul pentru a se ajunge la un plan de redresare a situației de la CEO. De asemenea, Minsterul Energiei, condus de Victor Grigorescu, a luat decizia să înființeze Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră. Scopul este acela de a analiza starea actuală a sectorului resurselor energetice minerale (cărbune și uraniu) și de a propune măsuri de eficientizare și reorganizare, în scopul asigurării cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energetică, competitivitate și durabilitate ale României.

E nevoie de un efort financiar din partea statului și de o reformă la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru ca minerii să-și păstreze locurile de muncă, iar energia românească să atragă investitorii.”, se arată în comunicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *