Skip to content
Politică

Virusul de temut care face ravagii în lume a pătruns în Europa. Mai multe persoane, contaminate

În Elveția au fost depistate două persoane contaminate cu virusul Zika la scurt timp după ce s-au întors dintr-o regiune tropicală, a informat marți Ministerul Sănătății din această țară, fără a da amănunte nici despre cetățenia celor afectați, nici în legătură cu locul în care ar fi luat periculosul virus.

Autoritățile de la Berna au asigurat că monitorizează cu atenție situația.

Pentru moment, Elveția nu a recomandat oficial evitarea călătoriilor în statele în care s-a depistat prezența virusului, precizează realitatea.net.

Transmis de țânțarul Aedes aegypti, la fel ca și virușii care provoacă febra Dengue sau Chikungunya, virusul Zika a fost descoperit în 21 de țări din America Latină. Epidemii s-au înregistrat mai ales în Brazilia, Columbia, Salvador, Panama și Republica Capul Verde.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul se transmite prin sânge, iar cea mai eficientă metodă de prevenție constă în evitarea zonelor în care există mulți țânțari, folosirea de substanțe contra înțepăturilor acestor insecte și a paturilor dotate cu plase contra țânțarilor.

În Brazilia, țara cea mai afectată de Zika, au fost depistate 3.900 de cazuri de microcefalie la nou-născuți. OMS a declarat luni că ‘nu a fost încă stabilită o legătură de tip cauză-efect între infectarea cu Zika în timpul sarcinii și microcefalia la nou-născuți’, dar a subliniat că există ‘dovezi circumstanțiale foarte îngrijorătoare’ în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *