Virusul Oropouche, asemănător Zika, a ajuns în Europa. Cât de periculos este și ce recomandă autoritățile

Sursă foto: Wikipedia

Oropouche, un virus asemănător virusului Zika, cel care afectează în special femeile însărcinate și duce la deformări fetale, a fost detectat în Europa. Asta, în timp ce mai multe focare se înregistrează deja în țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe.

Este și motivul pentru care Agenția europeană pentru boli a avertizat turiștii despre riscul călătoriilor în aceste zone, scrie Politico.

19 cazuri importate de virusul Oropouche (OROV) – o boală zoonotică transmisă omului de țânțari infectați – au fost raportate în țările Uniunii Europene în lunile iunie și iulie: 12 în Spania, cinci în Italia și două în Germania. Toate au fost legate de călătoriile recente în Cuba și Brazilia, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat.

Virusul Oropouche, simptomele infecției 

Virusul Oropouche poate provoca febră, dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și articulare, dar este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate. Poate duce la avort spontan, probleme de dezvoltare și deformări ale fătului, au mai transmis reprezentanții  ECDC, care au adăugat însă că acest lucru este „încă în curs de investigare”.

Ministerul Sănătății din Brazilia a tras un semnal de alarmă în iulie, după ce patru bebeluși s-au născut cu microcefalie – capete mai mici decât ar fi fost normal. Asta, după ce mamele lor fuseseră infectate cu virusul Oropouche

Și virusul Zika, transmis tot de țânțari infectați, este, de asemenea, cunoscut că provoacă deformări congenitale, inclusiv microcefalie. În 2015 și 2016, Brazilia a înregistrat peste 3.500 de cazuri de microcefalie infantilă, Focarul a cuprins însă aproximativ 1,5 milioane de persoane, scrie Science.

Riscul de infecție al turiștilor, unul moderat

Nu există vaccin sau medicamente care să prevină sau să trateze OROV. Deși boala este rareori fatală, Brazilia a raportat recent primele două decese din lume cauzate de virus, ambele femei în vârstă de 20 de ani.

Din ianuarie, au fost raportate peste 8.000 de cazuri în America de Sud, America Centrală și Caraibe, cu focare raportate în Brazilia, Bolivia, Columbia, Peru și Cuba.

ECDC a spus că riscul de infecție pentru cetățenii europeni care călătoresc în zonele epidemice din Americi este „moderat”. Pe de altă parte, probabilitatea expunerii umane în Europa rămâne foarte scăzută, deoarecețânțarii purtători de virus sunt absenți pe continent și nu există cazuri documentate de transmitere de la om la om până în prezent.

În schimb, Europa raportează un număr tot mai mare de boli transmise de țânțari, cum ar fi virusul West Nile, cazuri recente fiind detectate în Grecia și România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: