Skip to content
Politică

Viza de flotant la alegerile locale, mărul discordiei între USR și PNL. CCR poate arbitra conflictul

youtube.com

Viza de flotant riscă să devină un subiect de scandal și de ruptură între USR și PNL dacă guvernul Ludovic Orban va interzice votul pentru persoanele care au viză de flotant în ultimele 3 luni față de data alegerilor locale. Această intenție a Guvernului vine complet împotriva strategiei PLUS care deja a lansat o întreagă campanie în online pentru a-și îndemna electoratul să pună viză flotantă pe cartea de identitate. 

Vlad Voiculescu, propunerea PLUS pentru candidatura la Primăria București, a lansat inclusiv un site (click aici) prin care îi îndemnă pe tineri să-și facă viză de flotant în București pentru a vota împotriva actualului primar. Dar proiectul lor nu e doar pentru București, ci și pentru Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. 

" "
" "

Proiectul prin care diferiți politicieni încurajează cetățeni din alte localități să-și facă viză de flotant poate fi considerat turism electoral doar dacă există deplasări masive sau dacă vreun partid îi ajută în mod direct pe cetățeni să obțină viza de flotant. Premierul Ludovic Orban a explicat că în perioada alegerilor locale din 2016 s-au înmulțit vizele de flotant de 10 ori, și asta doar în 200 de localități analizate. 

Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin”, a precizat premierul, potrivit hotnews.ro.

Modificarea de 90 de zile la viza de flotant ar putea ajunge la Curtea Constituțională care să arbitreze propunerea Guvernului și prevederile legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

Legea 115/2015 (click aici) spune foarte clar cine are dreptul să voteze la alegerile locale: 

„Art 2, (1): Cetățenii români exercită, în mod egal, drepturile electorale, fără privilegii și fără discriminări.

Art 3 (3): Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.”

Dacă Guvernul va modifica art 3, alin (3) și va spune că pot vota doar cei care au reședința, adică viza de flotant, de mai mult de 90, atunci Curtea Constituțională poate să decidă că această modificare încalcă art 2, alin (1) din aceeași lege care spune că „cetățenii români exercită, în mod egal, drepturile electorale, fără privilegii și fără discriminări”. De asemenea, nu este clar dacă această modificare se va aplica și cetățenilor Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România care pot vota la alegerile locale sau pot fi aleși. Sau Curtea Constituțională poate accepta modificarea Guvernului și să considere că e o soluție pentru a combate transferul de voturi. 

Acțiunile la Curtea Constituțională necesită foarte mult timp și decizia judecătorilor constituționali ar putea să vină prea târziu pentru a mai avea efect asupra alegerilor locale din 2020.

Doar Curtea Constituțională poate stabili dacă cetățenii dobândesc dreptul de a alege în comunitatea în care trăiesc din momentul în care primesc viza de flotant sau abia după ce au trecut 90, 60 sau 45 de zile. Nici premierul nu știe dacă vor fi 90 de zile sau 45, fiind dispus să negocieze acest termen, potrivit aceleiași surse. 

Va fi cu siguranță un război între USR-PLUS și PNL pe acest subiect, deoarece partidul lui Barna-Cioloș se bazează pe voturile numeroase ale studenților și ale celor care vin din provincie și s-au stabilit în orașe universitare precum București, Iași, Cluj sau Timișoara.

Numai că acest război se poate termina înainte să ajungă la Curtea Constituțională. USR ar putea să pună presiune pe actualul guvern cu moțiunea de cenzură pregătită de PSD-UDMR. Deja deputatul Iulian Bulai a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va vota moțiunea de cenzură dacă nu vom avea „fonduri europene pentru autostrada A8”. 

Moțiunea de cenzură pregătită de PSD-UDMR este împotriva alegerii primarilor în două tururi, modificare pe care USR-PLUS și-o doresc foarte mult, precizând asta și în comunicatul de presă. Un alt deputat USR care a criticat guvernul este Cătălin Drulă, tot pentru faptul că „nu vom avea bani de la UE pentru autostrada unirii”, arată mesajul publicat pe pagina sa de Facebook. Un vot pentru moțiunea de cenzură PSD-UDMR ar fi un vot împotriva intereselor USR și totodată un vot pentru a împiedica guvernul să limiteze viza de flotant.  

PSD-UDMR nu au nevoie de toate voturile din USR pentru a trece moțiunea, ci doar de 5 voturi. Pentru o victorie la moțiune, PSD-UDMR au nevoie doar de 5 parlamentari USR supărați pe guvernul condus de Ludovic Orban. 

CITIȚI ȘI: Moțiunea de cenzură: La ce partide va căuta PSD voturi pentru a da jos guvernul Orban

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *