Skip to content
Politică

Vizita liderului CE. Cristian Diaconescu, 3 concluzii dure: O s-apară probleme mult mai complicate! EXCLUSIV

ue.mae.ro

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras trei concluzii dure după discursul susținut în aceeași zi la București de către prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

CITIȚI ȘI: UPDATE Prim-vicepreședintele CE: ”Pentru numele lui Dumnezeu, nu alergați în direcția opusă!”

Concret, încă de la început, analistul de politică externă a evidențiat cele trei direcții pe care s-a axat discursul oficialului de la Bruxelles și care – în opinia comentatorului român – ar trebui să reprezinte semnale de alarmă puternice pentru oficialii autohtoni: stagnarea și chiar regresele statului de drept de la noi, minciunile unor demnitari de la București legate de comunicarea defectuoasă cu UE, precum și (iar aici Diaconescu a ținut să pună un accent deosebit) riscul ca România să nu mai poată accesa fonduri europene în eventualitatea unor sincope în funcționarea statului de drept.

„Frans Timmermans nu a făcut decât să transmită exact mesajele care pe canale oficiale sunt comunicate părții române de foarte mult timp. Din acest punct de vedere, pentru cei care într-adevăr susțin o Românie europeană, modernă, aceste mesaje nu spun nimic nou. Ca o chestiune de culoare: este de remarcat pe de o parte confirmarea oficială că, din evaluarea Comisiei (pentru că domnul Timmermans vorbește în numele Comisiei Europene, nu în nume personal), într-un an România a stagnat sau chiar a făcut pași înapoi în ceea ce privește funcționarea statului de drept.

Pe de altă parte, este de remarcat faptul că o serie de demnitari de la București pur și simplu au mințit opinia publică privind o așa-zisă neinformare sau informare tendențioasă din partea reprezentanților Uniunii Europene în legătură cu legile justiției și cu tot ce s-a întâmplat în România. Dar sigur: dacă noi trăim confortabil cu această atitudine, este treaba noastră.

Și în al treilea rând, vreau să subliniez ceva ce eu am mai spus, dar n-a părut foarte interesant pentru nimeni din România: practic, Timmermans a confirmat oficial faptul că mecanismul financiar multianual (care va fi pus în discuție începând din luna mai) va cuprinde o legătură directă între folosirea corectă și legală a fondurilor europene și atribuirea acestora – fie că vorbim de fonduri de coeziune, fonduri din agricultură… tot ce înseamnă finanțare din partea Uniunii Europene. Deci, mai clar: cum funcționează statul de drept, așa vom mai primi fonduri de la Uniunea Europeană! a explicat Cristian Diaconescu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă România riscă să ajungă în situația Ungariei și a Poloniei (avertizate deja de către Bruxelles cu privire la excluderea de la votul din Consiliul UE), fostul ministru de Externe din guvernele Emil Boc 1 și Mihai-Răzvan Ungureanu a apreciat că deocamdată problema nu se pune în acești parametri, dar că, dacă oficialii autohtoni nu își vor schimba abordarea cu privire la Comisia Europeană, relația noastră cu Bruxelles-ul se va înrăutăți considerabil.

„Dacă cei care conduc România consideră că a continua să sfideze – de cele mai multe ori obraznic – semnalele primite din zona Uniunii Europene, dacă acest comportament reprezintă politică de stat în perioada următoare, atunci ne putem aștepta și la alte categorii de consecințe, dincolo de cele politice menționate. Sigur că Frans Timmermans, înainte de a se lua o decizie în interiorul Comisiei, nici nu poate discuta despre un subiect atât de grav cum ar fi articolul 7. Dar repet: nu acolo este problema. Problema este în relația de zi cu zi cu Comisia Europeană (cu Uniunea Europeană, în general), în condițiile în care statele membre se gândesc la viitorul Europei (cum să refacă solidaritatea și coeziunea înăuntrul Uniunii Europene). Și de acolo o s-apară probleme mult mai complicate – încă o dată: pentru România, nu pentru partidele politice, a avertizat Diaconescu.

În încheiere, am stat de vorbă cu Cristian Diaconescu despre accesul de patetism al lui Frans Timmermans la adresa României, în care prim-vicepreședintele CE i-a îndemnat pe români „să nu alerge în direcția greșită” (detalii în linkul de la începutul articolului), fostul șef al diplomației române a opinat că important nu este exercițiul retoric, ci concluziile pe care executivul comunitar le va trage în legătură cu țara noastră.

„Dincolo de mesajele diplomatice, îmbrăcate într-un context oficial politicos (cum e și normal), domnul Timmermans se duce la Comisie și face un raport în legătură cu situația de acum și perspectivele. Mă rog: cuvintele pot fi luate ca atare, ca un punct de vedere personal, pentru culoarea conferinței de presă. Dar ce ne interesează este fondul – ce se întâmplă de fapt la nivel decizional. Or, din acest punct de vedere, domnul Timmermans va trage concluzii în legătură cu faptul că în România există cel puțin două tabere privind sistemul judiciar, iar taberele par a fi ireductibil separate (fără nicio posibilitate de a coopera). Și, pe baza acestor date, Comisia va trage o serie de concluzii în ceea ce privește comportamentul ulterior față de România. Deci, din punct de vedere emoțional, toată această discuție nu reprezintă, după părerea mea, o chestiune foarte importantă – în afară de o culoare în retorica din fața opiniei publice”, a conchis analistul politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *