Skip to content
Politică

Vizita lui Macron: Franța ar putea oferi Forțelor Navale un sprijin nebănuit EXCLUSIV

Digi24.ro

Surse din Franța informează că autoritățile de la Paris vor face României o ofertă strategică importantă, în marja întâlnirilor oficiale pe care președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, le va avea în august la București cu președintele Iohannis și prim-ministrul Tudose.

Macron va întreprinde o vizită în România în a doua jumătate a lunii august, vehiculându-se cu cea mai mare probabilitate data de 24 august. Pe lângă temele politice, de funcționare a UE și economice, șefii de state și de guverne din Franța și România vor discuta probleme de securitate și apărare, informează DC News.

Amintim că România are cu Franța un parteneriat strategic de apărare națională de tipul celui pe care îl are cu Statele Unite ale Americii.

Potrivit informațiilor citate, oferta Franței pentru România se referă la rachetele anti-navă Exocet de ultimă generație, de producție franceză. Acest sistem de apărarare împotriva potențialelor agresiuni de pe mare poate fi instalat pe corvete sau în dispozitive terestre de genul bateriilor de coaste.

Sursele franceze afirmă că încheierea unui acord de dotare a pazei de coastă și a Forțelor Navale Române cu sisteme de rachete anti-navă Exocet ar schimba raportul de putere în Marea Neagră. Aceleași surse au informat că statul francez ar fi pregătit să contribuie la rezolvarea integrării producției militare în România.

De asemenea, delegația oficială din Franța urmează să-și exprime nemulțumirile privind ignorarea de către Guvernul de la București a unor investiții strategice franceze. Recentul anunț al Ministerului Apărării privind achiziția elicopterelor de atac din SUA vine pe fondul unor discuții mai vechi privind o comandă de elicoptere H215 construite de Airbus Helicopters (companie din Franța) la fabrica de la Ghimbav, județul Brașov.

Reprezentanții Airbus și-au exprimat dorința ca prima mare comandă de elicoptere militare a României să fie făcută la fabrica de la Brașov. ”E un semn de loialitate, de logică”, au spus aceștia, potrivit sursei citate.

Un alt motiv de nemulțumire al părții franceze este planul declarat al României de a achiziționa rachete de protecție anti-balistică ”Patriot” din SUA, în detrimentul opțiunilor europene din aceeași categorie. Un reprezentant al companiei europene de rachete BMDA, Didier Phillipe, a afirmat: ”Avem soluții operaționale în Franța, Italia, Marea Britanie, pentru contracararea amenințărilor balistice. Sistemul SAMP/T bazat pe rachetele Aster ar fi mai eficient decât sistemul Patriot, a cărui modernizare va mai dura”, conform sursei citate.

Francezii sunt nemulțumiți și pentru că România achiziționează rachete Patriot din SUA. Avem soluții operaționale în Franța, Italia, Marea Britanie pentru contracararea amenințărilor balistice, a declarat Didier Phillipe, reprezentantul MBDA pentru Hotnews. Potrivit acestuia, sistemul SAMP/T bazat pe rachetele Aster ar fi mai eficient decât sistemul Patriot, a cărui modernizare va mai dura

Colaborarea româno-franceză de la Ghimbav: Pe lângă elicopterele de atac din SUA, Armata Română are nevoie și de elicoptere de transport

Din devoalările ajunse în presa de la București prin intermediul surselor din mediul guvernamental francez, putem reliefa atât aspectele pozitive, cât și cele în curs de rezolvare, ale colaborării româno-franceze privind apărarea națională.

Din perspectivă românească, putem constata că în urma anticipatelor convorbiri dintre Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și Mihai Tudose, asistența franceză în domeniul militar are toate șansele să se materializeze. România nu are, momentan, un contract alternativ comunicat public privind achiziția de rachete anti-navă care să se plaseze în competiție cu propunerea franceză de dotare a Forțelor Navale ale României cu sistemele Exocet.

Pe de altă parte, pe lângă elicopterele de atac din SUA pe care urmează să le achiziționeze Ministerul Apărării, semnarea unui contract pentru elicopterele H125 produse la Ghimbav ar reprezenta atât un gest de consolidare a colaborării militare dintre Franța și România, cât și o susținere masivă de către statul român a industriei aeronautice autohtone. Trebuie menționat, totuși, faptul că elicopterele H125 destinate forțelor armate reprezintă modificări militare (blindate și dotate cu armament ușor) ale unor aeronave civile, iar Armata Română le va putea utiliza pentru misiuni de transport. Varianta civilă a elicopterului poate fi, însă, folosită pe larg de alte forțe de intervenție din România, de la ISU până la SMURD.

SUA și Franța/UE concurează pentru piața românească de apărare, însă Bucureștiul nu-și poate permite să ignore Parisul

E de observat un aspect care poate trece ușor cu vederea, și care individualizează situația mișcărilor Bucureștiului pe zona securității naționale și apărării față de anii precedenți. Pentru prima dată putem constata prezența unei competiții între companiile din SUA și cele din Franța și Uniunea Europeană privind dotarea României cu mijloace de apărare anti-aeriană. Asta oferă motive întemeiate pentru un optimism calculat cu privire la eforturile de modernizare a Armatei Române, tot mai pronunțate atât ca intenții și realizare, cât și ca prezență în spațiul public în ultimii ani. Există două state cu care România are un parteneriat strategic de securitate regională și apărare națională: SUA și Franța, iar colaborarea de profil cu Parisul și Washingtonul se află în ascensiune.

Chiar dacă decidenții de la București hotărăsc să meargă înainte cu procurarea sistemelor anti-balistice ”Patriot” din SUA, asta nu înseamnă că industria de apărare din Franța – una centrală pentru companiile de profil integrate din Uniunea Europeană – va fi ignorată de o cerere tot mai mare venită din România pentru modernizarea forțelor noastre armate, cerere stimulată, la rândul ei, de presiunea publică în creștere alimentată de situația încordată din regiunea Mării Negre. Contribuția franceză la apărarea coastei românești de elemente ale unor flote militare potențial dușmănoase prin vinderea către București a rachetelor anti-navă Exocet va reprezenta un adevărat progres în domeniu.

1 comentariu la “Vizita lui Macron: Franța ar putea oferi Forțelor Navale un sprijin nebănuit EXCLUSIV

  1. Reprezentanții Airbus și-au exprimat dorința ca prima mare comandă de elicoptere militare a României să fie făcută la fabrica de la Brașov. ”E un semn de loialitate, de logică”, au spus aceștia, potrivit sursei citate.

    Astea nu sunt elicoptere de atac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *