În calitate de parlamentarul român de referință la Consiliul Europei pe problema eliminării violenței împotriva femeilor în Reţeaua parlamentară “Women Free from Violence, consider că semnarea și ratificarea Convenţiei de la Istanbul a fost și este un obiectiv important al Guvernului României și al legislativului român. Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul) este un instrument de referinţă pentru tot ceea ce înseamnă combaterea violenţei împotriva femeilor, atât la nivel regional cât şi european. M-am implicat în proiectul Convenţiei de la Istanbul deoarece sunt o susţinătoare a combaterii violenţei de orice fel. Mă bucur că am realizat obiectivul pentru care am fost mandatată de către Parlamentul României. Vizita preşedintelui Brasseur, la scurt timp după intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul, reprezintă o confirmare a eforturilor depuse de partea română, la nivel executiv şi parlamentar, în combaterea violenţei de orice fel.
Asa cum am declarat şi în cadrul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, dar şi cu delegaţia română la APCE, îi mulţumesc doamnei preşedinte Brasseur pentru vizita făcută în România, dar şi pentru eforturile depuse de domnia sa în lupta pentru eliminarea violenţei la nivel european. Semnarea de către România a Convenţiei de la Istanbul a reprezentat un reper istoric pentru ţara noastră. Prin semnarea Convenției de la Istanbul, Guvernul României se alătură statelor membre ale Consiliului Europei, care condamnă cu fermitate violenţa împotriva femeilor și discriminarea de gen.
Pe linie executivă, îi mulţumesc premierului Victor Ponta pentru sprijinul constant acordat în lupta împotriva discriminării de gen şi pentru faptul că a arătat prin fapte, nu vorbe, că o activitate diplomatică reală duce la rezultate importante pentru România. De asemenea, îi mulţumesc domnului vice-prim ministru şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea, precum și domnului vice-prim ministru şi ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea, pentru implicarea de care au dat dovadă în susţinerea adoptării cu celeritate a memorandumului pentru semnarea Convenţiei de la Istanbul. Mulţumesc echipelor iniţiatoare de la Ministerul Muncii condus de doamna ministru Rovana Plumb şi de la Ministerul Afacerilor Externe condus de domnul ministru Titus Corlăţean şi tuturor celorlalţi miniştri care au avizat şi semnat acest memorandum.
Doresc, de asemenea, să mulţumesc conducerii Camerei Deputaţilor, în frunte cu preşedintele Valeriu Zgonea, pentru susţinerea arătată în activitatea delegaţiei române la APCE, dar şi pentru eforturile depuse în promovarea diplomaţiei parlamentare. În contextul regional dificil, activitatea delegaţiei române în planul APCE reprezintă un element important de diplomaţie parlamentară, reconfirmând rolul de factor de stabilitate al României. Activitatea delegaţiei române la APCE din care fac parte, cu o tradiţie de 20 de ani, contribuie esenţial la promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei. Respectul pentru democraţie, susţinerea toleranţei şi a pluralismului au scopul de a realiza o mai mare unitate între statele membre. Vizita preşedintelui Anne Brasseur la Bucureşti arată importanța activităţii delegaţiei APCE la Adunarea Parlamentară a Consiliulului Europei, dar şi colaborarea excelentă dintre APCE şi Parlamentul României.
Se cuvin de asemenea mulțumiri tuturor reprezentanților societății civile care m-au sprijinit de la început în semnarea Convenției de la Istanbul, dar în special Asociaţiei Transcena, Asociației Front, Centrului FILIA, Asociației pentru libertate și egalitate de gen, Fundației Sensiblu și Asociației Anais.
Este datoria noastră, în cadrul legislativului român, să transformăm un reper istoric pentru România în voință politică. Reiau apelul făcut către colegele şi colegii din Parlamentul României pentru a ratifica în regim de urgenţă acest act de referință în domeniul combaterii violenţei. Trebuie să arătăm împreună că există voinţă politică pentru combaterea şi eliminarea violenţei de orice fel. Amintesc, pe această cale, de conferința „Protejaţi familia! Stopaţi violența!” la care am participat, alături de colegele din Organizaţia de femei a PSD, unde am susţinut înfiinţarea Agenţiei Europene pentru Protecţia Copiilor, Inovare şi Incluziune Socială în România. Ma bucur ca
Printre priorităţile mele în calitate de deputat se număra politicile pentru copii şi tineri, pentru tinerele mame, pentru egalitatea de şanse şi pentru eliminarea inechităţilor sociale inclusiv pe piaţa muncii. Consider că statul trebuie să le asigure cetăţenilor săi cele mai bune condiţii pentru o dezvoltare sănătoasă în societate. Pornind de la accesul la educaţie, care trebuie asigurat pentru toţii copiii, indiferent de mediul din care provin, şi continuând cu politici economice care să le asigure integrarea pe piaţa muncii şi sprijinirea familiei tinere, statul este dator să se implice. Fiecare leu cheltuit cu şi pentru educaţia copiilor, pentru sprijinirea tinerilor şi a familiilor tinere nu este o cheltuială, ci o investiţie în prezentul, dar mai ales în viitorul acestei ţări.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News