Skip to content
Politică

Viziunea lui Grindeanu pentru domeniul telecom: O parte importantă din bani să se întoarcă în industrie

nineoclock.ro
" "

Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declarat că instituția își dorește ca banii care ajung în administrarea sa să fie reinvestiți în industrie.

Declarația a fost făcută marți, în contextul „Zilei Comunicațiilor”, conform Economica.net.

" "
" "

În acest context, Grindeanu a spus că discută cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru a putea crea un cadru legal în vederea finanțării de proiecte care să crească accesibilitatea și calitatea serviciilor pentru români.

„Vreau să spun câteva lucruri despre situaţia în care se află instituţia pe care o conduc. Aşa cum ştiţi din industrie, în acest moment, ANCOM deţine o sumă considerabilă de bani. La ANCOM există o problemă, pentru că instituţia nu trebuie să fie bancă. În acest moment, există o sumă disponibilă pe care îmi doresc, şi am transmis aceste lucruri, ca o parte importantă din bani să se întoarcă în industrie, acolo de unde a provenit suma respectivă. De aceea, ne gândim împreună cu ministerul (Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, n.r.) la un cadru legal, şi asta destul de rapid, pentru a putea finanţa proiecte care să crească accesibilitatea şi calitatea serviciilor pentru utilizatorul român. Sper să găsim cadrul legal să facem aceste lucruri. Îmi doresc ca toate regulile ce se vor aplica pentru finanţare să fie reguli la fel ca la proiectele europene, cu Ghid de finanţare şi toate lucrurile, astfel încât ţinta finală să fie cea de care aminteam mai devreme. Lucrăm în acest moment – şi o parte dintre colegii mei, cei din zona juridică de la ANCOM lucrează la a stabili cadrul -, astfel încât să avem posibilitatea să facem acest lucru. Repet, ANCOM nu doreşte să fie bancă, ci ca banii proveniţi din industrie să se întoarcă de unde au provenit şi să impulsioneze industria, pentru că, până la urmă, lucrurile vin la o scară mult mai mare înapoi. Să ştiţi că nu o să renunţ la această idee şi sunt destul de tenace atunci când îmi pun ceva în minte”, a spus Grindeanu.
Totodată, Sorin Grindeanu a amintit faptul că în România este nevoie de o strategie în ceea ce privește 5G-ul, toamna aceasta existând posibilitatea de a fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens.

„Îmi doresc, împreună cu ministerul, să avem o Strategie Naţională pentru 5G. ANCOM are o strategie proprie, cea care priveşte lucrurile de care se ocupă. Cred că de data aceasta e nevoie de mai mult de atât. Un Memorandum în acest sens e trimis spre avizare de vreo trei săptămâni pe la alte ministere, pentru constituirea unui grup interministerial, care să conţină şi o parte importantă din piaţă. Vrem ca actorii din piaţă să vină în acest grup de lucru, astfel încât finalitatea să fie adoptarea acestei Strategii Naţionale pentru 5G. Nu inventăm apa caldă. Să ştiţi că alte state sunt mult mai solide pe acest segment şi au deja o astfel de strategie. Sper că undeva în toamna acestui an, printr-o Hotărâre de Guvern, să fie adoptată Strategia Naţională pentru 5G”, a adăugat Grindeanu.

„Ziua Comunicațiilor” a reunit reprezentanți ai domeniului telecomunicațiilor cu reprezentanți ai mediului guvernamental, în cadrul celei de-a 22-a zi a evenimentului.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *